x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gadafi îşi caută casă în New York prin diplomaţi sub acoperire

Gadafi îşi caută casă în New York prin diplomaţi sub acoperire

de Sînziana Stancu    |    22 Sep 2009   •   00:00

Dându-se drept diplomaţi olandezi, câteva oficialităţi libiene au încercat să-i găsească liderului Muammar Gadafi o locuinţă în New York, în care să stea în timpul reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU.



"Operaţiunea" lor nu a avut însă succes, pe aşa-zişii "diplomaţi olandezi" trădându-i, până la urmă, accentul, când au negociat cu agenţii imobiliari americani, cerându-le să le închirieze o clădire cu şase etaje pe East 78th Street, scrie cotidianul britanic The Times. Când au trimis şi e-mail-uri, lucrurile s-au limpezit definitiv, deoarece acestea aveau adresa Ambasadei Libiei.

Gadafi, liderul cel mai longeviv din lume, urma să vină la New York luni noaptea. Pentru prima oară după 11 ani de sancţiuni impuse de ONU după atentatul de la Lockerbie, Libia a obţinut un loc în Consiliul de Securitate, format din 15 state, iar în acest an, preşedinţia Adunării Generale a ONU. Gadafi este şi liderul Uniunii Africane şi este aşteptat să ia cuvântul şi la reuniune.

Iniţial, Gadafi voia să stea în cortul său tradiţional, cu ocazia primei lui călătorii la Nnew York, pe care voia să şi-l amplaseze în Central Park, însă autorităţile americane nu i-au dat aprobarea. A încercat să stea şi în New Jersey, într-o suburbie a oraşului, însă localnicii s-au revoltat. Nici lângă sediul Naţiunilor Unite nu a avut succes, aşa că, până la urmă, Gadafi va trage la misiunea diplomatică a Libiei, care nu dispune de o curte suficient de mare, încât să-şi poată plasa cortul.

×
Subiecte în articol: externe