x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gadafi vrea să desfiinţeze Elveţia

Gadafi vrea să desfiinţeze Elveţia

de Sînziana Stancu    |    04 Mai 2010   •   00:00

Liderul libian, Muammar Gadafi, a criticat dur Elveţia, sugerând chiar "dizolvarea ca stat" a acestei ţări.



"În Elveţia se spală bani pe scară largă. Oricine jefuieşte o bancă investeşte ulterior banii în Elveţia. Oricine face evaziune fiscală merge în Elveţia. Oricine vrea să depună bani în conturi secrete merge în Elveţia. Şi mulţi dintre deţinătorii unor astfel de conturi secrete au murit în condiţii misterioase", afirmă Gadafi într-un interviu pentru Der Spiegel. El mai spune că Elveţia, care a legalizat sinuciderea asistată, ar fi permis uciderea a mii de persoane pentru a obţine banii lor. "Deci cer ca Elveţia să fie dizolvată ca stat", conchide liderul libian, care face şi o "împărţire" a "Ţării Cantoanelor" astfel: "Partea franceză trebuie să meargă la Franţa, partea italiană, la Italia, iar partea germană, la Germania". Gadafi mai acuză Elveţia că susţine terorismul, spunând că şi adjunctul lui Osama Ben Laden a depus fonduri prin care este finanţată reţeaua Al Qaida în băncile din această ţară. Pe de altă parte, el recunoaşte că, pe vremuri, Libia aprecia Elveţia "ca destinaţie de vacanţă" şi pentru "companii şi ceasuri".


ÎN APĂRAREA FIILOR

Gadafi este supărat foc pe Elveţia şi din cauza situaţiei fiului său, Hannibal, care a fost arestat în iulie 2008 de Poliţia din Geneva şi acuzat de agresarea a două persoane. Liderul libian susţine că "Poliţia a acţionat ca o bandă", tratându-l "exact în modul în care îşi tratează victimele Al Qaida". Despre alte incidente din Europa, care i-au avut ca protagonişti pe fiii săi, Gadafi le găseşte ca scuză "exuberanţa tinereţii".

El a apreciat că, dintre liderii europeni, cel mai apropiat prieten îi este premierul italian Silvio Berlusconi. Îi este simpatică şi Angela Merkel, la care apreciază "personalitatea puternică (...) mai mult ca un bărbat decât ca o femeie", cu toate că recunoaşte că nu a stat niciodată de vorbă cu ea.

Despre Statele Unite, Gadafi are impresii bune, iar despre preşedintele Barack Obama spune că "nu a făcut greşeli" şi că are "o abordare foarte rezonabilă" a situaţiei Iranului.

Cât despre el însuşi, Gadafi a dezvăluit că petrece mult timp la computer, iar majoritatea informaţiilor le obţine de pe internet şi recurge la traduceri automate din limba engleză.

×
Subiecte în articol: externe