x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi a pus ochii pe aurul Libiei, prinţul moştenitor, pe tron

Gaddafi a pus ochii pe aurul Libiei, prinţul moştenitor, pe tron

de Sînziana Stancu    |    25 Aug 2011   •   13:08
Gaddafi a pus ochii pe aurul Libiei,  prinţul moştenitor, pe tron

Chiar daca Muammar Gaddafi nu a fost inca inlaturat de la putere, multi au inceput deja sa se intrebe ce viitor va avea Libia. Raspunsul l-a dat ieri tocmai cel care are toate sansele sa "mosteneasca' Libia, printul Mohamed El Senussi, care traieste in exil, la Londra. El este nepotul regelui Idris, rasturnat de la putere in 1969, prin lovitura de stat a actualului lider de la Tripoli, Muammar Gaddafi.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate postului de televiziune Sky News, El Senussi a dat de inteles ca este pregatit sa revina in tara dupa caderea dictatorului si a marturisit ca este foarte fericit sa vada cum steagul libertatii flutura deja deasupra capitalei libiene. Printul a mai spus ca nu crede ca libienii, chiar daca acum sunt foarte divizati, vor face ca Libia de dupa Gaddafi sa devina de necontrolat, asa cum au facut afganii din tara lor. El Senussi a tinut sa precizeze ca poporul libian este cel care trebuie acum sa decida singur cine va prelua fraiele puterii. Dar el a lasat sa se inteleaga ca ar fi bucuros si pregatit sa vina la conducerea tarii sale de origine, pe care a fost silit sa o paraseasca atunci cand avea numai 6 ani.

"Uciderile trebuie sa inceteze. Gaddafi omoara in fiecare zi oameni nevinovati, femei, copii ... Situatia e ingrozitoare, uciderile trebuie oprite', a declarat printul dupa ce a fost intrebat cum vede situtia din tara lui natala si cum ar putea fi rezolvata. Printul insista ca e necesara o mobilizare a comunitatii internationale, care sa faca presiuni asupra ONU pentru adoptarea unei rezolutii prin care sa instituie zona de excluziune aeriana deasupra Libiei. El Senussi spune ca nu intelege de ce o parte dintre tari sustin masura, iar alta parte nu. "Comunitatea internationala trebuie sa faca apel la incetarea violentelor si sa impuna o zona de excludere aeriana', a adaugat el, precizand ca "numai asa civilii libieni pot fi protejati' si ca "nu sunt informatii clare cati oameni au murit si mor in fiecare zi, dar poate fi vorba chiar despre mii de morti pana acum. "Am rude acolo, prieteni si cunostinte care spun ca e necesara zona de excluziune aeriana', a mai spus El Senussi, adaugand ca "Gaddafi incearca acum sa-si faca propaganda, sa o raspandeasca peste tot, sa trimita astfel comunitatii internationale mesaje ca el si oamenii lui vor castiga razboiul (...) ca sa dea impresia ca stapaneste situatia.

Dar Gaddafi parca a intrat in pamant si se zvoneste ca ar incerca sa fuga sau chiar ar fi fugit din tara. Ieri, fostul guvernator al Bancii Centrale, Farhat Bengdara, spunea intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera ca ca s-ar putea ca din rezerva de aur in valoare de 10 miliarde de dolari a Bancii Centrale din Tripoli, liderul libian "sa fi furat o parte (...) pentru a mitui si corupe astfel triburi sau militii ca sa obtina protectiei si sa provoace haos'.

Intrebat despre viitorul Libiei si daca ii sprijina pe rebeli, printul a declarat ca sprijina "pe toti cei care vor sa puna capat violentelor din Libia si sa faca din ea o tara libera unde oamenii sa traiasca in siguranta. Tot ce vad deocamdata este ca 6 milioane de oameni sunt acum impotriva lui Gaddafi (...) Sfarsitul lui va veni in curand, simt asta'.

×