"Mii de libieni vor muri în cazul unei intervenţii a SUA sau a NATO" în Libia, dar "vom lupta până la ultimul bărbat şi ultima femeie", a declarat ieri Muammar Gaddafi la o ceremonie care marchează împlinirea a 34 de ani de la stabilirea "puterii maselor". El a continuat să acuze intervenţia reţelei Al-Qaida în ţara sa, deplângând faptul că mass-media străine nu fac publice singurele demonstraţii adevărate desfăşurate în Libia – cele de susţinere a regimului. "Bărbaţii, femeile, copiii şi bătrânii au manifestat în demonstraţii fără precedent pentru a mă susţine, dar posturile de televiziune prin satelit arabe nu le-au transmis. (...) Puterea este a poporului şi nu există o altă putere. (...) Am fost lider al unei revoluţii, în 1969, şi apoi m-am retras în cortul meu. Nu exercit nici o autoritate. Încurajez poporul să preia puterea", a adăugat Gaddafi în faţa unui auditoriu picat în extaz la comanda acoliţilor regimului.
În cadrul aceluiaşi discurs propagandistic, el le-a cerut responsabililor ONU să trimită o comisie de anchetă "pentru a elucida circumstanţele în care au murit civilii şi poliţiştii" ucişi de "celule latente ale Al-Qaida". "Nimeni nu ar accepta prezenţa în ţara sa a unor grupări armate care terorizează locuitorii. Această situaţie nu poate să continue şi trebuie să i se pună capăt", a completat liderul libian, ameninţând că va exclude din ţară toate companiile occidentale din domeniul petrolier, chemând, în locul lor, firme din China şi India.
Între timp, la Bruxelles, statele membre ale Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au încercat ieri, fără succes, să cadă la un acord privind o eventuală intervenţie militară în Libia pentru a pune capăt atrocităţilor pe care regimul de la Tripoli le foloseşte împotriva poporului. Un prim pas a fost făcut: două nave de război americane – USS Ponce şi USS Kearsarge – au trecut ieri prin Canalul Suez. Pentagonul a declarat scurt şi tehnic: "Deplasăm elemente pentru a le apropia" de Libia, unde pot avea loc "mai multe tipuri de misiuni". Potrivit presei americane, portelicopterul are capacitate de transport de 2.000 de puşcaşi marini şi poate asigura sprijin atât pentru operaţiuni umanitare, cât şi militare. Un al treilea "USS" – Enterprise – se află la ora actuală în stand-by în nordul Mării Roşii, potrivit Washington Post. Şi canadienii au trimis spre Libia un ajutor important – fregata Charlottetown, care transportă 240 de militari şi un elicopter.
Libia – spunea ieri secretarul american de stat, Hillary Clinton – poate avea parte de "un război civil de lungă durată". "Un răspuns puternic şi strategic din partea Americii va fi esenţial" nu doar în Libia, ci şi în întregul Orient Mijlociu, atâta vreme cât securitatea SUA este ameninţată, a adă-ugat Hillary în faţa Comisiei de politică externă din cadrul Senatului SUA. Publicaţia franceză Le Point a publicat ieri pe site-ul său un interviu acordat de unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif el-Islam Gaddafi (39 de ani), care a spus: "Occidentul crede probabil că a venit timpul schimbării unui regim în Libia. (...) Uitaţi-vă la Tunisia şi Egipt – ele au fost odinioară aliaţi ai Occidentului şi, într-o zi, occidentalii i-au abandonat. Acelaşi lucru se întâmplă în Libia. Mai rău este că ei ne acuză de lucruri pe care nu le-am făcut. Acesta este motivul pentru care spunem presei străine: «Veniţi şi vedeţi cu ochii voştri»!". Întrebat care este motivul pentru care armata nu a refuzat să tragă în populaţie, aşa cum s-a întâmplat în Egipt, Gaddafi "junior" a precizat: "Aici nu este nici Egipt, nici Tunisia. Sistemul nostru este tribal şi noi avem petrol. Toată lumea este acum înarmată, trebuie să fie atentă. Nu este o plăcere".