x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi, ultima "redută" împotriva Al-Qaida

Gaddafi, ultima "redută" împotriva Al-Qaida

de Anca Aldea    |    06 Mar 2011   •   11:52
Gaddafi, ultima "redută" împotriva Al-Qaida
Sursa foto: /Reuters

155065-reutersahmed-jadallah2011-02-28t162838z-904107689-gm1e73101dk01-rtrmadp-3-libya-protests-tajoura.jpgLiderul libian susţine, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei franceze Le Journal de Dimanche (JDD), că regimul său este stavila care ţine piept reţelei teroriste Al-Qaida. "Membrii celulelor Al-Qaida (din Libia, n.n.) le-au dat tinerilor libieni pilule halucinogene. Astăzi, aceşti tineri au prins gustul acestor pastile şi cred că mitralierele sunt un fel de focuri de artificii", a declarat Muammar Gaddafi celor doi jurnalişti francezi sosiţi la Tripoli pentru a-i lua interviu. "Mă mir într-adevăr că lumea nu înţelege că aici e vorba despre o luptă împotriva terorismului. Serviciile noastre de informaţii colaborează. Noi v-am ajutat mult în ultimii ani. Şi-atunci de ce, atunci când suntem într-o campanie antiteroristă, aici în Libia, voi nu ne ajutaţi?" – a continuat liderul libian. El a asigurat că pe teritoriul ţării sale şi în Mediterana va avea loc un jihad (război sfânt islamic), condus de Ussama bin Laden care "va veni (aici) să impună taxe pe pământ şi pe apă. Ne vom întoarce în timpurile lui Barbă-Roşie, ale piraţilor, ale otomanilor care impuneau taxe pe bărci. Aceasta va fi cu adevărat o criză mondială şi o catastrofă pentru toată lumea".

Pentru a păstra linia "naraţiunii" tot în "sfera" fanteziei, Gaddafi a adăugat sec că doreşte ca Organizaţia Naţiunilor Unite sau Uniunea Africană să trimită în Libia o comisie de anchetă care să evalueze situaţia: "Vom permite acestei comisii să meargă pe teren, fără nici un obstacol. Franţa are mari interese în Libia. Am muncit mult împreună cu domnul Sarkozy, am colaborat în mai multe domenii, în mai multe sco­puri. Franţa ar trebui să fie prima care să trimită în Libia o comisie de anchetă. Sper că-şi va schimba poziţia din acest punct de vedere. Dacă Franţa doreşte să preia imediat conducerea acestei comisii de anchetă, voi fi în favoarea acestui lucru. Să preia Franţa repede conducerea, să blocheze rezoluţia ONU în Consi­liul de Securitate şi să facă să înceteze intervenţiile străine în regiunea Benghazi!".

Liderul libian a continuat să susţină, ca şi până acum, că ţara e condusă de popor, şi nu de Muammar Gaddafi. "Regimul de aici, din Libia, merge bine. Este stabil. Vreau să mă fac înţeles: dacă ameninţăm, dacă destabilizăm, ajungem la confuzii, la Bin Laden, la grupările armate. Iată ce se va întâmpla: veţi avea (parte de) imigraţie, de mii de oameni care vor invada Europa... Şi nu va mai fi nimeni care să-i oprească pe aceştia!"

În timp ce Gaddafi duce un război surd al vorbelor, spunând, între altele, că regimul "nu a luat încă" decizia de a ataca rebelii "care terorizează populaţia", Guvernul a anunţat duminică faptul că elimină taxele aplicate la importul produselor de bază, precum şi taxele pe consum şi producţie, pentru a marca "marile victorii" împotriva rebelilor. După trei săptămâni de violenţe, situaţia de pe străzile oraşelor este din ce în ce mai "neagră".


România trebuie să devină centru investiţional pentru ţările din Golf
"Statele din Golf vor să stabilească un cap de pod în Europa Centrală şi de Est. România trebuie să devină un centru investiţional pentru aceste ţări în regiune", a declarat Vasile Sofineti, ambasador responsabil cu relaţiile economice româno-arabe. Cu câteva zile înaintea desfăşurării, la Bucureşti, a forumului de afaceri româno-arab, ambasadorul Sofineti şi-a declarat convingerea că obiectivul ţării noastre este de a se plasa pe harta intereselor economice ale ţărilor arabe din Golful Persic. "Participanţii (la forum, n.n.) vor discuta despre proiecte în valoare de aproximativ zece miliarde de euro, majoritatea în domeniul gazelor, petrolului şi infrastructurii", a adăugat ambasadorul într-o declaraţie pentru Agenţia France Presse. 

Forumul de la Bucureşti, care va începe mâine, 8 martie, este organizat de Ministerul român de Externe şi Consiliul pentru Cooperare din Golf (CCG, format din Bahrain, Oman, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită şi Meiratele Arabe Unite) şi se va concentra pe oportunităţi de investiţii în energie, sectorul bancar, agricultură, construcţii şi tu­rism. Pentru Mihai Ionescu, şeful Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, ţara noastră îi consideră bineveniţi pe partenerii din Golf, ţări ferite de impactul negativ al crizei economice mon­diale. De altfel, el a ţinut să amintească de faptul că, în comunism, România avea legături puternice cu unele ţări din Golf, care au fost pur şi simplu rupte în 1989. "Tradiţia bogată" a cooperării în domeniile energiei şi infrastructurii, care merge până în anii ’70 şi ’80, a fost abandonată în 1989.

×
Subiecte în articol: gaddafi libia