x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gafă de gafă: SUA acordă cetățenie unui număr de peste 850 de imigranți dubioși

Gafă de gafă: SUA acordă cetățenie unui număr de peste 850 de imigranți dubioși

de Şerban Mihăilă    |    21 Sep 2016   •   10:39
Gafă de gafă: SUA acordă cetățenie unui număr de peste 850 de imigranți dubioși
Sursa foto: Cliff Owen

Guvernul american a greșit flagrant, acordând cetățenie în mod eronat unui număr de cel puțin 858 de imigranți, care așteptau ordine de deportare și proveneau din state cu grad ridicat de risc pentru securitatea SUA sau din țări cunoscute pentru comiterea de escrocherii în domeniul imigrației, arată un raport intern al Departamentului Securității Interne.

Inspectorul general al Departamentului Securității Interne (DHS), John Roth, a descoperit că imigranții foloseau nume sau date de naștere diferite pentru a solicita cetățenie Serviciilor pentru Imigrație și Cetățenie din SUA (USCIS). Aceste discrepanțe au trecut neobservate pentru că amprentele lor lipseau din datele de baze ale guvernului, precizează raportul, citat de AP, care mai precizează că USCIS face parte din DHS. Fără a oferi numele imigranților descoperiți sau al statelor de unde aceștia provin, raportul identifică o problemă majoră cu care se confruntă USCIS: existența unor vechi dosare de amprentare pe hârtie, care nu pot fi accesate electronic. Reprezentanții DHS au afirmat că, în momentul de față, oficialitățile din serviciile pentru imigrație s-au apucat să încarce în servere documentele de amprentare aflate pe hârtie, examinând „fiecare dosar” asupra căruia planează suspiciuni de fraudă.

Lipsă de reacție inexplicabilă

Raportul mai arată că amprentele lipsesc din bazele de date federale în cazul a 315.000 de imigranți, care au primit ordin final de deportare sau figurează pe lista infractorilor fugari. Oficialitățile nu au examinat circa 148.000 de dosare ale acestor imigranți și nu au adăugat amprentele lor în bazele de date ale administrației, deoarece vechile documente de amprentare, aflate pe hârtie, nu au fost încărcate niciodată în computerele federale. Din motive necunoscute, deși problema a fost semnalată încă dinaintea preluării mandatului prezidențial de către Barack Obama - atunci când, în 2008, o oficialitate vamală a identificat 206 imigranți care au folosit nume și informații biografice false pentru a obține cetățenie americană -, foarte puține dosare au fost examinate de autoritățile federale. Raportul prezentat de John Roth a produs consternare în rândul membrilor Congresului american, care i-au cerut inspectorului DHS să investigheze toate cazurile suspicioase.

Acordarea cetățeniei, în mod eronat, unei persoane care așteaptă ordinul de deportare poate avea consecințe devastatoare, în contextul atacurilor teroriste. Orice cetățean american poate aplica pentru un loc de muncă în cadrul structurilor de securitate, în locuri considerate „sensibile” din punctul de vedere al siguranței naționale.

Potrivit raportului prezentat de John Roth, cel puțin trei imigranți care au devenit cetățeni în urma furnizării unor informații false au obținut calificări pentru locuri de muncă în domeniul maritim și aviatic, având astfel acces la zone de securitate aflate în perimetrul porturilor și aeroporturilor. Acreditările lor au fost retrase, după ce s-a constatat că le-a fost acordată cetățenia într-un mod incorect. În alte două cazuri, cetățenia a fost retrasă.

×