x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garanţii germane şi franceze pentru Grecia

Garanţii germane şi franceze pentru Grecia

de Irina Cristea    |    01 Mar 2010   •   00:00

În ultimele zile, statele membre ale Uniunii Europene pun bazele unui plan de salvare al Greciei, ale cărui linii generale au început să se contureze. Planul va implica probabil garanţii pentru împrumut din partea guvernelor german şi francez pentru a-şi încuraja băncile să cumpere din datoria acumulată de greci, notează cotidianul american New York Times, preluat de Agerpres.  

Negocierile sunt încă în curs de desfăşurare, blocul comunitar insistând ca Atena să impună măsuri adiţionale de austeritate, în parte pentru a anula opoziţia politică din Germania care vede banii aruncaţi pe grecii risipitori.

Achiziţionarea de obligaţiuni greceşti de către consorţii deţinute de stat cum ar fi KfW Bankengruppe ­ sprijinită de garanţii guvernamentale germane ­ va fi probabil parte a oricărei dintre soluţiile discutate de câteva săptămâni. Alte alternative, printre care cooptarea mai multor ţări din zona euro, sunt de asemenea discutate. Spre exemplu, după cum a susţinut sâmbătă un ziar grecesc, în acord ar putea fi cooptată banca de stat franceză Caisse des Dépôts et Consignations.

În pregătirea afacerii cu obligaţiuni, directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackerman, s-a întâlnit vineri, la Atena, cu premierul grec Georgios Papandreou. Azi, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a început o vizită în Grecia, pentru a ţine la curent Bruxellesul cu ultimul pachet de reforme fiscale şi de reduceri bugetare pe care guvernul urmează să le prezinte marţi sau miercuri parlamentului elen. Doar atunci afacerea cu obligaţiuni va demara, susţin bancherii, cu speranţa ca ajutorul european să permită Greciei să îşi vândă obligaţiunile sub cele 7 procente cerute acum de investitori.

Rehn le-a cerut autorităţilor elene să adopte măsuri suplimentare pentru a reduce deficitul bugetar. Discuţiile avute cu ministrul grec de finanţe, George Papaconstantinou, au avut drept teme principale sistemul de pensii, buget şi oficiul naţional de statistică. "Guvernul grec va face tot ceea ce este nevoie pentru a reduce deficitul", a declarat ministrul grec de Finanţe. "Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri suplimentare", a adăugat George Papaconstantinou.

Potrivit New York Times, într-o mare măsură intriga politică a pus în umbră oferta privind obligaţiunile. Germania este reticentă să sprijine orice împrumut, ştiind că, în calitate de cea mai mare economie din eurozonă, ea va suporta cel mai mult consecinţele. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, zilele trecute, că se opune acordării unui ajutor financiar Greciei, apreciind că în acest moment cel mai bun ajutor este verificarea planurilor Greciei de reducere a cheltuielilor publice şi a deficitului transmite AP.

Totuşi, oficialul german nu a exclus posibilitatea ca Germania să achiziţioneze bonduri emise de Trezoreria Greciei prin intermediul Kreidtanstalt für Wiederaufbau (KfW). Unul dintre motivele pentru care Germania, alături de Franţa, va face, totuşi, demersuri în sprijinul Atenei este menţinerea prestigiului monedei euro. Cele două ţări cred că orice apel al Greciei la Fondul Monetar Internaţional va afecta din prestigiul euro şi va demonstra incapacitatea zonei euro de a-şi rezolva problemele interne, mai scrie AP.

×