x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garda Ungară, dizolvată definitiv

Garda Ungară, dizolvată definitiv

15 Dec 2009   •   00:00

Curtea Supremă a Ungariei a confirmat marţi, în ultimă instanţă, dizolvarea Gărzii Ungare, organizaţie paramilitară de extremă-dreapta, a relatat AFP.

Dizolvarea Gărzii Ungare fusese decisă în primă instanţă acum un an de către Tribunalul de la Budapesta şi confirmată, la începutul lui iulie, de Curtea de Apel. Acum, Garda nu mai dispune de mijloace legale în Ungaria pentru a contesta dizolvarea. După verdictul din vară, organizaţia a încercat să se sustragă justiţiei, înfiinţând o "nouă Gardă Ungară", care avea uniforme puţin diferite şi îşi ţinea întrunirile mai curând în locuri private.

Înfiinţată de Partidul radical naţionalist Jobbik în august 2007, Garda Ungară, alcătuită din circa o mie de membri, a lansat o campanie împotriva "criminalilor ţigani". La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în iunie, Jobbik a obţinut 15 % din voturi. Purtând uniforme care le imită pe cele ale Crucilor cu Săgeţi (formaţiune nazistă ungară din timpul celui de-al doilea război mondial), membrii Gărzii organizează în mod regulat defilări şi pronunţă discursuri virulente pe tema apărării naţiunii ungare.

După adoptarea, în noiembrie, a unui amendament la legislaţie, poliţia ungară poate să aresteze o persoană dacă aceasta poartă uniforma unei organizaţii interzise. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe