x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turnul înclinat din Bologna, izolat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși

Turnul înclinat din Bologna, izolat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2023   •   22:40
Turnul înclinat din Bologna, izolat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși
Sursa foto: Unsplash

„Turnul înclinat” Garisenda din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca și faimosul său omolog din Pisa, a fost izolat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși.

Autoritățile au început să construiască o barieră de 5 metri înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a limita distrugerile în cazul în care acesta ar cădea, relatează BBC.

Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare.

Consiliul municipal a declarat că situația este "extrem de critică".

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, are o înălțime de aproximativ două ori mai mare și, de asemenea, se înclină, deși nu atât de dramatic, și este de obicei deschis pentru turiști.

Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul Divina Comedie al lui Dante, care a fost finalizat în 1321.

Șantierul a fost închis pentru prima dată în luna octombrie, după ce senzorii au sesizat schimbările în înclinarea Garisenda, iar inspecțiile au scos la iveală deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza acestuia.

Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a conserva turnul și a declarat că lucrările începute acum "reprezintă prima fază pentru a-l face sigur".

Bariera va proteja clădirile și oamenii din jur în cazul unei prăbușiri. De asemenea, în jurul turnului vor fi instalate plase metalice împotriva căderilor de pietre.

Construcția barierei va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de sub el vor rămâne închise timp de câțiva ani și se vor face lucrări de restaurare.

Orașul estimează că numai bariera va costa 4,3 milioane de euro și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti lucrările de restaurare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turnul Garisenda bologna