x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garry Kasparov nu crede în relansarea relaţiei ruso-americane

Garry Kasparov nu crede în relansarea relaţiei ruso-americane

03 Iul 2009   •   00:00

Liderul Frontului pentru Unitate Civilă, Garry Kasparov nu crede că viitorul summit Rusia - Statele Unite va duce la relansarea relaţiilor între cele două state, relatează Interfax.



"Nu mă aştept la nimic. Mi se pare că este inutil să sperăm într-o ameliorare. Aceasta va menţine doar dialogul la un anumit nivel. Se pare că între liderii ruşi şi americani nu se poate discuta despre nici un subiect din sfera problemelor reale care îi îngrijorează pe oameni: există un diferend în ceea ce priveşte valorile. Singurul subiect care este discutat este reducerea armelor strategice de ofensivă. Dar acesta este o relicvă a Războiului Rece. Iar Rusia îşi va reduce arsenalul strategic pentru că nu are suficiente fonduri pentru a-l păstra, iar Statele Unite au adoptat o altă ipostază faţă de acest domeniu. Va fi de asemena abordată problema iraniană, dar (preşedintele american Barack) Obama nu îşi face iluzii cu privire la cine va beneficia de sprijinul Rusiei în această problemă", a precizat Kasparov, care va participa la întâlnirea lui Obama cu partidele opoziţiei neparlamentare din Moscova.

Întrebat ce probleme va aborda în cadrul întâlnirii, acesta răspuns: "am spus întotdeuna: să nu mai folosim un un limbaj dublu şi să spunem lucrurilor pe nume. De fapt, totul depinde de formatul întâlnirii. Noţiunea de opoziţie este foarte vagă. Mă tem că întâlnirea va avea loc într-o variantă foarte subtilă", a conchis acesta.

×
Subiecte în articol: externe