x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazda pentru inchisorile CIA

Gazda pentru inchisorile CIA

de Ana Ilie    |    08 Iun 2006   •   00:00
Gazda pentru inchisorile CIA

Mult asteptatul raport al lui Dick Marty acuza Romania si Polonia ca au gazduit centre de detentie ale CIA.

Raportul lui Dick Marty, raportorul special al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, acuza, fara probe concrete, Romania ca a gazduit centre de detentie ale CIA.

Raportul nominalizeaza 14 tari europene despre care se spune ca ar fi oferit ajutor Statelor Unite in chestiunea controversata a transferului suspectilor de terorism. Romania si Bulgaria ar fi principalele suspecte pe lista tarilor care ar fi gazduit si eventuale centre secrete de detentie ale CIA; Spania, Turcia, Germania si Cipru ar fi oferit suport logistic pentru operatiunile CIA; Italia, Suedia, Bosnia si Macedonia ar fi permis sechestrarea unor cetateni pe teritoriul lor, iar Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Grecia sunt acuzate ca au acceptat escale ale avioanelor CIA. Cu toate acestea, Marty recunoaste ca deocamdata nu exista dovezi concrete privind existenta centrelor de detentie secrete in tarile membre ale Consiliului Europei. El vorbeste insa de existenta unor indicii "serioase si tot mai ferme" in acest sens. Cat despre Romania, "este pana acum singurul stat membru al Consiliului Europei aflat pe traseul unuia dintre circuitele de extradare pe care credem ca le-am identificat si care are caracteristicile unui punct de transfer sau de destinatie a detinutilor".

MARTOR OCULAR. Raportul noteaza totodata ca un tanar afgan i-a marturisit, la Kabul, unui jurnalist angajat la o televiziune germana ca a fost detinut in Romania. Afganul i-a povestit jurnalistului cum i s-a plans unui gardian de conditiile in care a fost incarcerat, iar gardianul l-a linistit, afirmand ca tanarul a fost norocos sa fie tinut in Romania.
Contactat de un apropiat al lui Marty, afganul s-a temut sa ofere probe concrete.

×
Subiecte în articol: externe