x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi operațional de la 1 octombrie

Gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi operațional de la 1 octombrie

09 Sep 2021   •   09:28
Gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi operațional de la 1 octombrie

Gazprom vrea să livreze gaze naturale prin conducta Nord Stream 2 începând cu 1 octombrie, scrie Bloomberg, citând surse apropiate. Înainte de aceasta trebuie un aviz din partea Agenției germane de reglementare.

Dacă acest lucru se va întâmpla, statele occidentale vor fi asigurate pe timpul iernii, după ce au avut dificultăți în aprovizonare și prețurile au ajuns la niveluri record. Acest succes este atrbuit cancelarului german Angela Merkel, care a sprijinit proiectul în ultimul deceniu, în pofda criticilor.

Construcția gazoductului a costat 11 miliarde de dolari, jumătte din bani provenind de la Gazprom și cealaltă jumătate de la cinci companii europene OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell. 

Astfel, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, care va ajunge în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

În această  săptămână a fost anunțată finalizarea proiectului dar trebuie avizată tehnic și încheiat un contract de asigurări.

Gazoductul va transporta anual circa 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, suficient pentru 26 de milioane de gospodării.

Proiectul trebuia terminat în 2019 dar a suferiit îmntârzeri, în principal din cauza SUA care a amennțat cu sancțiuni companiile care au participat la realizarea acestuia.

 

×
Subiecte în articol: nord stream 2