Înmagazinarea gazelor a ajus la peste 94% în blocul comunitar, peste nivelul de 85% din ultimii cinci ani, cu toate acestea nu sunt suficiente pentru a asigura căldura în această iarnă dacă temperaturile vor fi scăzute.
UE ar putea avea un deficit de 800 de milioane de metri cubi de gaze pe zi când cererea va fi mare, potrivit directorului general al gigantului rus, Alexei Miller.
Gazprom a exportat 139 de milioane de metri cubi pe zi, luna trecută, în țările din afara CSI, cu 11,5% mai puțin comparativ cu luna septembrie.
Totodată, livrările Gazprom de la începutul anului au scăzut cu 42,6% față de anul 2021, reducându-se la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).
Fluxurile zilnice de gaze prin Ucraina au fost de peste 42 milioane metri cubi pe zi, în octombrie 2022, iar cele prin conducta TurkStream s-au situat la 29 milioane metri cubi pe zi.
Exporturile către China prin conducta Power of Siberia cresc însă peste nivelurile contractate.
Producţia medie zilnică de gaze a producătorului rus a fost de 990 milioane metri cubi în luna octombrie, mai mari cu 18% raportat la luna anterioară dar au scăzut cu 19% față de 2021.