x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe General american, demis după ce i-a numit “jihadiști radicali” pe dușmanii SUA

General american, demis după ce i-a numit “jihadiști radicali” pe dușmanii SUA

de Şerban Mihăilă    |    12 Iul 2016   •   11:05
General american, demis după ce i-a numit “jihadiști radicali” pe dușmanii SUA
Sursa foto: Mindaugas Kulbis/AP

Luat în calcul de miliardarul Donald Trump pentru a face tandem în cursa pentru Casa Albă, generalul-locotenent în rezervă Michael Flynn a fost demis din fruntea Agenției de Informații a Apărării din SUA (DIA), după 30 de ani de serviciu militar, deoarece îi numește “jihadiști radicali” pe dușmanii Americii, deranjându-i pe oamenii politici și pe diplomații de la Washington.

Într-un interviu acordat publicației “New York Post”, Flynn explică de ce SUA nu pot câștiga războiul contra teroriștilor și condamnă “strategia falimentară” a actualilor lideri americani. În 2014, generalul a fost anunțat că este eliberat din fruntea DIA. “Mi-au spus că nu sunt demis din cauza modului în care am condus agenția. Am știut că această plecare are legătură cu poziția mea tranșantă în privința islamismului radical, a extinderii Al-Qaida, precum și a mișcărilor asociate cu organizația teroristă. Am simțit că sistemul de informații a devenit prea politizat, în special în Departamentul Apărării (…) Mă înfurie când președintele nostru interzice criticile la adresa inamicilor țării și sunt sigur că nu putem câștiga acest război până nu vom fi liberi să le spunem dușmanilor pe nume: jihadiști radicali și tirani ratați”, a spus Flynn.

Prieteni cu Stat Islamic și talibanii?

Generalul american, cu o experiență de peste trei decenii în structurile de conducere ale armatei americane, consideră că SUA se află într-un război global, contra unei alianțe care se întinde din Coreea de Nord, până în Cuba și Venezuela. “Pe parcurs, această alianță adună state și grupări conduse de musulmani radicali, precum Iran, Al-Qaida, Stat Islamic și talibanii. E o coaliție cumplită, iar nimeni nu ar trebui să fie șocat că pierdem acest război. Dacă liderii noștri ar fi fost interesați să câștige, ar fi trebuit să traseze o strategie pentru a distruge acest inamic global. Dar ei nu-l percep ca pe un război global. Dimpotrivă, acționează timid, pe marginile liniilor de front din Africa și până în Orientul Mijlociu, și se comportă ca și când fiecare luptă, fie că e vorba de Siria, Irak, Nigeria, Libia sau Afganistan, poate fi soluționată pașnic, prin efort diplomatic. Este o abordare blestemată”, a adăugat el.

“Pe câmpul de luptă, i-am învins pe jihadiștii radicali ori de câte ori ne-am dus după ei. Forța lor e doar consecința greșelilor și a retragerilor noastre premature, după ce i-am distrus. Avem tot ce ne trebuie, în afară de voință. Nu cred că liderii actuali vor face ceva, dar viitorul președinte va trebui să schimbe asta”.

Generalul american consideră că, după neutralizarea unităților de luptă ale jihadiștilor, SUA ar trebui să distrugă “doctrina bolnavă a acestora”. “Înfrângerea pe câmpul de luptă provoacă grave prejudicii pretinsului lor rol de trimiși ai voinței divine. După ce am anihilat Al-Qaida în Irak, ar fi trebuit să întrebăm lumea islamică: «Cum de am câștigat războiul ? A schimbat oare Allah tabăra?». Trebuia să-i denunțăm drept profeți mincinoși!”, a spus Flynn.

×