x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georges Méliès. Cine este francezul omagiat joi de Google

Georges Méliès. Cine este francezul omagiat joi de Google

03 Mai 2018   •   07:53
Georges Méliès. Cine este francezul omagiat joi de Google

Georges Méliès a fost unul dintre acei oameni în viziunea cărora lumea părea mult mai magică decât este de fapt. Cum ar putea fi definitiv? Greu de spus: iluzionist sau regizor. Georges Méliès este sărbătorit de Google cu un Google Doodle special. Dar asta mai putin conteaza. Important este că era un visător, crezand că magia va dura veşnic.

 

Născut în Paris in 1861, Méliès a urmat şcoli renumite, dar pentru el era mai important să schiţeze portretele profesorilor decât să fie atent la ce aveau de spus. Era un adolescent când a creat prima marioneta din carton pentru reprezentaţiile teatrelor de păpuşi. Părinţii doreau ca fiul lor să înveţe limba engleză. A fost trimis la Londra, ca funcţionar la o familie prietenă. În capitala britanica a descoperit Egyptian Hall, acolo unde John Nevil Maskelyne punea în scenă numere iluzioniste.

Când s-a întors în Paris, în anul 1885, împotriva dorinţei tatălui său, a fost admis la Şcoala de Arte Frumoase pentru a studia pictura. În acelaşi an, s-a însurat cu Eugénie Génin şi a intrat în posesia unei averi însemnate. De asemenea, lucra şi la fabrica de pantofi a tatălui său, al cărei manager a devenit după ce parintele s-a retras din afacere.

Dar mintea ii era ocupată cu desenul, teatrul şi magia. Vizita regulat teatrul lui Robert-Houdin şi a primit lecţii de magie de la Emile Voisin, care l-a încurajat să îşi susţină propriul spectacol, iniţial la Cabinetul Fantastic din cadrul Muzeului Figurinelor de Ceară Grévin, iar ulterior la Galeria Vivienne.

În anul 1888, teatrul lui Robert-Houdin a fost scos la vânzare şi, fără să ezite, Méliès a vândut cota sa din cadrul fabricii de pantofi fratelui său, a investit zestrea soţiei şi, astfel, a cumpărat teatrul. Cu toate că acesta era bine echipat, a necesitat căteva lucrări de renovare. Acesta a inaugurat propriile sale iluzii, iar prezenţa în cadrul teatrului creştea considerabil.

Teatru, magie

×