x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ger ucigaş în Europa: 260 de oameni au murit în ultima săptămână

Ger ucigaş în Europa: 260 de oameni au murit în ultima săptămână

04 Feb 2012   •   11:03
Ger ucigaş în Europa: 260 de oameni au murit în ultima săptămână

Valul de frig si ninsorile care au lovit mai multe state din Europa au dus la moartea a 260 de oameni. In cateva regiuni din Italia este cod rosu de ninsori, iar in sud-estul Poloniei este cod rosu de ger. Sunt anuntate ninsori abundente si temperaturi de pana la minus 25 de grade in Ungaria, unde va fi tot cod rosu.

Estul si centru Europei continua sa tremure de frig, anunta CNN. Ucraina este, probabil, cea mai afectata. Aici s-au inregistrat pana acum 122 de morti, iar adaposturile de urgenta in care persoanele defavorizate se pot incalzi si pot primi o masa calda au gazduit deja 65.000 de persoane, din care 12.000 in ultimele 24 de ore. Temperaturile, de pana la -21°C in timpul zilei si -30°C noaptea, au mai urcat putin in cursul zilei de sambata. In Polonia, numarul total al victimelor este 45, majoritatea fiind oameni fara adapost.

Bosnia era si ea sambata paralizata din cauza ninsorilor abundente, stratul de zapada atingand un metru la Sarajevo. In Muntenegru, o persoana a murit din cauza gerului, iar zona muntoasa din nord era izolata.

In Romania, bilantul victimelor se ridica sambata la 28 de morti, patru decese inregistrandu-se in ultimele 24 de ore. In Bulgaria, frigul a omorat 16 persoane.

Bilantul valului de frig in alte tari din Europa de Est era vineri de 36 de morti: 10 in Letonia, noua in Lituania, sapte in Serbia, sase in Cehia, doi in Grecia, unul in Slovacia si unul in Macedonia.

In Rusia, unde temperaturile au coborat la Moscova la -25°C si la -50°C in Siberia orientala, cel putin 64 de persoane au murit din cauza gerului de la 1 ianuarie, potrivit unui bilant publicat vineri de autoritati, care nu include si victimele actualului val de frig.

In Franta, doua persoane au murit de frig, doi bolnavi de Alzheimer, care au iesit din casa si nu au stiut sa se mai intoarca, anunta AFP, citata de Realitatea Tv. Gerul din estul tarii, zapada si poleiul din nord si vest au determinat autoritatile sa instituie stare de alerta in cea mai mare parte a teritoriului francez, dat fiind ca temperaturile au scazut la -20°C la Reims si Mulhouse, iar vantul a atins o viteza de 30 km/h. Autoritatile le-au cerut consumatorilor sa foloseasca cu moderatie energia electrica.

Compania rusa producatoare de gaze naturale, Gazprom, a anuntat sambata ca nu va putea asigura livrarile suplimentare solicitate de Europa occidentala.

In Italia, Roma continua sa fie paralizata sambata din cauza ninsorilor abundente care a cazut in cea mai mare parte a peninsulei, inclusiv in Sardinia si la Napoli, unde intemperiile au facut o a cincea victima. Temperaturile au fost de -30°C noaptea in Alpi Piemontezi (nord-vest), iar la Venetia, laguna a inceput sa inghete.

In Germania, temperaturile erau sambata in jur de -10 grade in majoritatea oraselor, la Berlin inregistrandu-se -16°C. In Austria, termometrul a coborat pana la -28° in muntii din centru si din Tirol (vest) si un barbat a murit de frig in urma unui accident de masina in sudul tarii, numarul total al victimelor de la inceputul valului de ger fiind de patru.

In Marea Britanie, erau asteptate caderi de zapada mai ales centrul si estul Angliei, iar in Spania se inregistrau -13° si vant puternic de peste 100 km/h in unele zone.

×