x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania a renunţat la proiectul sateliţilor-spion

Germania a renunţat la proiectul sateliţilor-spion

09 Ian 2011   •   11:44
Germania a renunţat la proiectul sateliţilor-spion

Germania nu mai doreşte să cofinanţeze proiectul privind dezvoltarea de sateliţi-spion în colaborare cu SUA, proiect aflat la originea disensiunilor cu Franţa, informează săptămânalul german Der Spiegel într-un articol ce urmează să fie publicat luni şi care citează surse apropiate guvernului.

Germania trebuia să contribuie cu ceva zeci de milioane de euro la un proiect numit HiROS şi care prevedea punerea pe orbită a şase sateliţi de observaţie (câte trei pentru fiecare ţară) de înaltă rezoluţie, capabili să discearnă obiecte de 50 de centimetri de pe orbita lor situată la 500 km de Terra, scrie Der Spiegel, citat de AFP.

"Această decizie de a nu finanţa proiectul va scuti guvernul german de probleme cu francezii, care prevăd lansarea pe piaţă a propriului sistem", mai scrie Der Spiegel, citat de Agerpres.

Totuşi, agenţia spaţială germană (DLR), care a dezminţit că proiectul ar avea o componentă de spionaj, nu şi-a pierdut speranţa. 'În domeniul aerospaţial, sunt multe proiecte care nu se concretizează de la bun început (...) Proiectul HiROS ar fi o anexă ideală pentru sistemul nostru radar şi continuăm să căutăm modalităţi de a-l pune în practică', a declarat pentru săptămânalul german purtătorul de cuvânt al DLR, Andreas Schütz.

×