x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania / Afacerile cu Iranul l-au trimis după gratii

Germania / Afacerile cu Iranul l-au trimis după gratii

12 Mai 2009   •   00:00

Un om de afaceri german, în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat luni la şase ani de închisoare de către o instanţă din Bonn, fiind găsit vinovat că a vândut grafit Iranului, relatează AP, citat de Antena3. Completul de judecată a ajuns la concluzia că întreprinzătorul a încălcat prevederile legii cu privire la export, apreciind că Iranul ar putea să utilizeze grafitul pentru fabricarea rachetelor sale nucleare.



Potrivit anchetei, Hans-Josef H. /numele de familie al acestuia nu este dezvăluit/, a vândut între 2005 şi 2007 regimului de la Teheran peste 15 tone de grafit de calitate superioară, prin intermediul unor companii turceşti. Omul de afaceri german, arestat în anul 2008, a câştigat din vânzarea grafitului către Iran 795.000 de euro. Conform deciziei judecătoreşti, el este obligat să predea statului această sumă.

Grafitul poate fi utilizat atât în scopuri paşnice, cum ar fi producerea oţelului, cât şi în cele militare, ca de pildă pentru fabricarea rachetelor, inclusiv a celor dotate cu ogive nucleare. Potrivit agenţiei de presă citate, omul de afaceri şi-a recunoscut vina şi nu va face recurs la sentinţă. Iranul se află în prezent sub regimul sancţiunilor internaţionale, urmărind să împiedice Teheranul să obţină armele de distrugere în masă, iar Germania figurează printre statele care susţin aplicarea acestor sancţiuni.

×
Subiecte în articol: externe