Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a avertizat că refugiaţii care ajung în Europa nu ar trebui să poate alege unde anume să se stabilească pe continent, informează duminică Reuters.
Germania, cea mai mare şi mai performantă economie europeană, a devenit un adevărat magnet pentru mulţi oameni care fug de războiul şi sărăcia din Siria şi din alte părţi ale Orientului Mijlociu şi Africii. Poliţia germană a anunţat că peste 13.000 de migranţi au ajuns numai sâmbătă în Munchen, iar alţi 1.400 duminică dimineaţă.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Tagesspiegel, De Maiziere a spus că refugiaţii care primesc protecţie în Europa ar trebui să accepte că vor fi distribuiţi în întregul bloc comunitar. "Nu le putem permite refugiaţilor să aleagă liberi unde vor sa stea - acest lucru nu se întâmplă nicăieri in lume", a adăugat el. "De asemenea, nu poate fi de datoria noastră să plătim ajutoarele stabilite prin legislaţia germană refugiaţilor care au fost alocaţi unei ţări a UE şi care au venit totuşi ulterior în Germania", a continuat ministrul german.
De Maiziere a mai spus că Germania, care, începând cu weekendul trecut a ignorat temporar regulile europene potrivit cărora migranţii trebuie să se înregistreze în prima ţară a UE în care intră, trebuie să revină rapid la "procedurile obişnuite". Dar ministrul de interne a insistat că Germania trebuie să se pregătească să facă faţă "unui număr extrem de mare" de refugiaţi pe termen lung. Unii dintre ei pretind că sunt sirieni în speranţa de a obţine azil, a avertizat el.
Tensiunile sunt în creştere în Germania, autorităţile landurilor plângându-se de povara din ce în ce mai grea de a face face faţă celei mai grave crize a refugiaţilor cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii, notează Reuters.
Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, germanul Guenter Oettinger, a declarat pentru Welt am Sonntag că Germania ar trebui să reducă ajutoarele financiare pentru solicitanţii de azil pentru a reduce astfel şi numărul celor care ajung la graniţele sale.
"Plăţile pentru solicitanţii de azil din Germania trebuie să fie ajustate astfel încât să se apropie într-o oarecare măsură de plăţile din celelalte ţări din UE", a apreciat Oettinger. "Avem nevoie de o anumită armonizare între ajutoarele financiare pentru solicitanţii de azil din Europa pentru că, dacă există diferenţe în cadrul UE, ar putea oferi un stimulent greşit", a adăugat el.
Sursa: Agerpres