x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania cere Arabiei Saudite şi Iranului să lase la o parte divergenţele şi să se concentreze pe lupta împotriva Statului Islamic

Germania cere Arabiei Saudite şi Iranului să lase la o parte divergenţele şi să se concentreze pe lupta împotriva Statului Islamic

05 Ian 2016   •   11:17
Germania cere Arabiei Saudite şi Iranului să lase la o parte divergenţele şi să se concentreze pe lupta împotriva Statului Islamic

Arabia Saudită şi Iranul sunt datoare comunităţii internaţionale să lasă la o parte divergenţele şi să se concentreze pe combaterea grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat, pentru cotidianul Bild, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, potrivit Reuters.

Duminică, Arabia Saudită a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul ca răspuns la luarea cu asalt a ambasadei sale din Teheran, într-o dispută tot mai tensionată între cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu după executarea de către Riad a unui proeminent lider musulman şiit.

Steinmeier a făcut apel la cele două ţări să dea dovadă de responsabilitate şi să se concentreze pe calmarea tensiunilor din regiune şi pe combaterea mişcării islamiste radicale Statul Islamic (SI).

"Sper că turbulenţele se vor încheia în curând, că raţiunea va prevala şi că Ryadul şi Teheranul se vor concentra pe ce este cu adevărat important - dezamorsarea conflictelor militare, căutarea de soluţii politice în Siria, Yemen şi alte părţi şi combaterea ISIS (Statul Islamic)", a declarat el în interviul apărut în ediţia de marţi a Bild.

"Întregul Orient Mijlociu şi în special Arabia Saudită şi Iranul au o datorie faţă de noi. Comunitatea internaţională a lucrat puternic ani de zile pentru a aduce pace în conflictele interconectate din regiune", a spus el. "Acum avem nevoie de actori în regiune care să acţioneze responsabil, atât la Riad, cât şi la Teheran", a mai declarat şeful diplomaţiei germane.

×
Subiecte în articol: Frank-Walter Steinmeier