x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, paralizată de cea de-a treia zi de grevă

Germania, paralizată de cea de-a treia zi de grevă

02 Feb 2018   •   11:29
Germania, paralizată de cea de-a treia zi de grevă

Salariaţii din sectorul industrial german au intrat vineri în cea de-a treia zi de grevă, încetând lucrul la mai multe mari companii precum Mercedes-Benz, Porsche sau Airbus, pentru a cere salarii mai mari şi reducerea programului de lucru, transmite Reuters. 

Această grevă, care ar urma să se încheie vineri seara, reprezintă ultimul avertisment al sindicatului IG Metall înainte de votul de săptămâna viitoare la care ar putea fi decisă o prelungire a protestelor care ar putea costa companiile germane sute de milioane de euro sub formă de producţie pierdută. 

Invocând creşterea economică robustă înregistrată în prezent de Germania şi rata şomajului la un nivel extrem de scăzut, IG Mettal solicită o majorare salarială de 8% pe 27 de luni pentru cei 3,9 angajaţi din sectorul metalurgic şi industrial al celei mai mari economii europene. De asemenea, sindicatul solicită o reducere a programului de lucru săptămânal de la 35 până la 28 de ore, pentru ca angajaţii să se poată ocupa de copii, vârstnici sau rudele bolnave, precum şi posibilitatea de a reveni la un program full time după doi ani. 

Această este prima ofensivă majoră a IG Metall pentru reducerea programului de lucru după greva de şapte săptămâni din 1984 care i-a permis să obţină o reducere a duratei săptămânii de lucru de la 40 până la 35 de ore. 

În ceea ce îi priveşte, angajatorii au oferit o majorare salarială de 6,8% dar au respins solicitările referitoare la reducerea programului de lucru, atât timp cât salariaţii nu vor accepta şi posibilitatea prelungirii programului de lucru atunci când va fi necesar. 

Aproximativ 200.000 de salariaţi din peste 100 de companii, printre care constructorul de camioane MAN şi constructorul de automobile Ford, au urmat apelul la greva de 24 de ore lansat de IG Metall în zilele de miercuri şi joi. Sindicatul estimează că până la finele zilei de vineri numărul companiilor afectate de mişcarea de grevă ar urma să ajungă la 260. 

Institutul de studii economice DIW a estimat că o zi de grevă ar putea costa companiile aproximativ 62 de milioane de euro sub formă de venituri pierdute, plecând de la ipoteza că aproximativ 50.000 de angajaţi, sau în medie 200 de angajaţi pentru o companie, vor înceta lucrul timp de o zi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania greva