x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania / Primele medalii militare de după 1945

Germania / Primele medalii militare de după 1945

07 Iul 2009   •   00:00

Cancelarul german Angela Merkel a răsplătit luni patru soldaţi cu primele medalii ale ţării pentru curaj în luptă de după Al Doilea Război Mondial - gest controversat, menit să atragă sprijinul populaţiei pentru misiunile militare germane de peste hotare, relatează Reuters, citată de Mediafax.



Noua medalie ar fi fost de neconceput cu doar zece ani în urmă, într-o ţară care a respins militarismul şi a devenit, cât se poate de ferm, pacifistă după înfrângerea naziştilor, în anul 1945. Însă Germania este tot mai implicată în misiunile internaţionale de menţinere a păcii în locuri importante de pe întreg globul, iar guvernul german a decis că trebuie să recunoască realizările soldaţilor prin memoriale şi prin acordarea unor medalii, comentează Reuters. "Soldaţii noştri ar trebui să primească o mai mare recunoaştere a dedicaţiei lor", a afirmat Merkel într-un discurs, adăugând că soldaţii medaliaţi, care au fost trimişi în Afganistan, au făcut tot ce a fost posibil, în situaţii în care viaţa le-a fost pusă în pericol, pentru a-şi ajuta colegii şi copiii afgani. "În Germania se vorbeşte în continuare prea puţin despre acest lucru", a opinat cancelarul Merkel.

Germania are al treilea cel mai mare contingent din cadrul trupelor NATO aflate în Afganistan, dispunând de circa 3.700 de soldaţi concentraţi în zona de nord a ţării. Cu toate acestea, opinia publică germană este, într-o măsură covârşitoare, împotriva misiunii.

Sentimentul antirăzboi este adânc înrădăcinat în Germania, unde oamenii au adoptat conceptul de Nie Wieder Krieg (Niciodată război din nou!), după cel de Al Doilea Război Mondial. Câţiva politicieni germani de stânga s-au opus instituirii medaliei, aducând drept argumentul faptul că ea glorifică armata.

×
Subiecte în articol: externe