x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania recunoaște “genocidul armean”

Germania recunoaște “genocidul armean”

04 Iun 2016   •   00:00
Germania recunoaște “genocidul armean”
Sursa foto: Leffteris Pitarakis/AP

Deputații germani au votat, ieri, cu majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman, în 1915. Un singur membru al Bundestagului a votat împotriva rezoluției, iar un altul s-a abținut de la vot. Adoptarea rezoluției a avut loc prin ridicarea mâinii, voturile favorabile documentului nefiind numărate.

Votul membrilor camerei inferioare a Parlamentului federal de la Berlin a produs o adevărată furtună la Ankara. Turcia și-a rechemat ambasadorul din Germania, pentru consultări, iar premierul Binali Yildirim a declarat că ''lobby-ul armean rasist'' este responsabil pentru decizia eronată a deputaților germani.

La rândul său, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că decizia de joi a deputaților germani va avea un impact serios asupra relațiilor dintre Ankara și Berlin. Aflat într-o vizită la Nairobi, Erdogan a afirmat că, după revenirea în țară a ambasadorului Turciei acreditat la Berlin, guvernul turc va analiza ce măsuri de răspuns va adopta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, a spus că ''recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică''.

Deși turcii recunoasc faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, ei neagă că ar fi fost omorâți sute de mii de armeni. Turcia nu recunoaște că a fost declanșată o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziții în acest sens din partea autorităților otomane.

Merkel, ton împăciuitor

Germania are relații solide și extinse cu Turcia, în pofida diferențelor de opinie asupra unor subiecte, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel. Ea a adăugat că Germania susține dialogul dintre Turcia și Armenia.

 

 

 

 

×