Bundestagul (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a autorizat vineri desfăşurarea unor avioane de recunoaştere şi a altor echipamente militare grele împotriva grupării teroriste Daesh (acronimul arab al Statului Islamic), precum şi trimiterea a până la 1.200 de militari care să contribuie la operaţiunile internaţionale împotriva SI în Siria şi Irak, relatează DPA şi AFP.
Din numărul total de deputaţi care au votat - 598 -, 445 au votat pentru, 146 împotrivă şi 7 s-au abţinut.
Astfel, cancelarul Angela Merkel s-a asigurat vineri de un sprijin copleşitor al parlamentului pentru planul său privind desfăşurarea unei misiuni militare în Siria, ale cărei costuri sunt estimate la circa 134 milioane de euro (142 milioane de dolari) împotriva Daesh, comentează DPA.
Coaliţia conservatoare, condusă de Merkel, care îi include şi pe social-democraţii (de stânga), controlează aproximativ 80% din voturile din Bundestag.
Proiectul de angajament militar prevede desfăşurarea a maximum 1.200 de soldaţi, cea mai mare misiune a Bundeswehr în străinătate. Berlinul prevede, în special, participarea cu şase avioane Tornado în misiunile de recunoaştere în Siria şi angajarea unei fregate alături de portavionul francez Charles-de-Gaulle.
Armata germană nu va proceda la niciun bombardament, spre deosebire de Franţa sau SUA şi, de joi, de Marea Britanie, care a efectuat primele lovituri în Siria la o oră după autorizarea primită din partea parlamentului de la Londra.
Aceste operaţiuni occidentale nu sunt coordonate cu Rusia, angajată şi ea împotriva Daesh, dar care este acuzată că nu vizează doar poziţiile islamiştilor, ci şi pe cele ale rebelilor sirieni nejihadişti pentru a salva regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul său.