x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania va fi socialistă

Germania va fi socialistă

de Sînziana Stancu    |    24 Sep 2009   •   00:00

Ultimul lider comunist al fostei Republici Democrate Germane, Egon Krenz, consideră că viitorul Germaniei va fi socialist.



Krenz, în vârstă de 72 de ani, s-a declarat "optimist" în ceea ce priveşte viitorul socialismului în Germania. "Nu pot crede că acest capitalism, cu toate crizele pe care i le cunoaştem, poate fi ultimul cuvânt al istoriei", a afirmat Krenz, care l-a înlocuit pe Erich Honecker la conducerea fostei Republici Democrate Germane (RDG) la 18 octombrie 1989, cu trei săptămâni înaintea căderii Zidului Berlinului. Desigur, "s-au realizat multe lucruri în Germania reunificată, cum ar fi construcţia de drumuri, de autostrăzi şi renovarea centrului oraşului. Dar cu ce preţ?", şi-a pus el întrebarea la o întâlnire cu jurnaliştii.  

BILANŢ NEGATIV

"Libertatea fără locuri de muncă nu este libertate", a subliniat Krenz, reamintind că rata şomajului în fosta RDG era aproape dublă faţă de cea din vestul ţării. "Sunt mulţumit că există un partid de Stânga (Die Linke, extrema-stângă). Îi susţin programul şi ştiţi, deci, cum voi vota" la legislativele de duminică, a subliniat el, calificând drept "negativ" bilanţul cancelarului conservator Angela Merkel, care a crescut în Germania de Est. Dar i-a acordat o notă bună, pentru că a participat la activităţile Tinerilor Comunişti (FDJ). Vorbind despre istoria prăbuşirii Zidului Berlinului, în urmă cu 20 de ani, Krenz a apreciat că Germania a avut mare noroc pentru faptul că deschiderea graniţei s-a realizat fără vărsare de sânge.

Egon Krenz a petrecut patru ani în închisoare după reunificarea ţării, în 1990, pentru responsabilitatea ce îi revine în uciderea germanilor din Est care au încercat să fugă în Vest. El a mai spus că Zidul era rezultatul divizării Europei în două blocuri, iar dacă Hitler nu ar fi preluat puterea divizarea Germaniei nu s-ar fi produs şi Zidul nu ar fi existat niciodată. "Zidurile care există astăzi în Germania sunt cele care îi separă pe săraci de bogaţi", a fost concluzia lui Krenz.

×
Subiecte în articol: externe