x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gheorghi Filipciuk: “Înţeleg că România este supărată”

Gheorghi Filipciuk: “Înţeleg că România este supărată”

12 Apr 2008   •   00:00

CAZUL BÎSTROE
Ministrul ucrainean al Mediului, Gheorghi Filipciuk, a declarat că Ucraina percepe în mod constructiv şi cu înţelegere critica pe care România a formulat-o faţă de lucrările de construcţie la canalul Bîstroe



CAZUL BÎSTROE
Ministrul ucrainean al Mediului, Gheorghi Filipciuk, a declarat că Ucraina percepe în mod constructiv şi cu înţelegere critica pe care România a formulat-o faţă de lucrările de construcţie la canalul Bîstroe, dar are cerinţe similare faţă de România în legătură cu poluarea, relatează agenţia UNIAN. “Este o problemă de politică serioasă. Iar noi, ca departament responsabil de protecţia mediului, vom face totul pentru a nu se produce nici o scurgere de reziduuri spre Ucraina, încălcîndu-se normele de mediu. De asemenea, putem avea revendicări similare faţă de România. Noi nu le ridicăm însă”, a afirmat Filipciuk. Ministrul ucrainean a evocat, în acest context, problemele cu care se confruntă Kievul din cauza realizării, de către România, a unor canale suplimentare pe braţul Sfântul Gheorghe, ceea ce impune modificarea cursului Dunării în favoarea părţii române a Deltei. În plus, el a afirmat că un număr de 26 de întreprinderi româneşti deversează substanţe toxice.



NU EXISTĂ DIALOG. Potrivit oficialului de la Kiev, între România şi Ucraina nu există un dialog eficient, Bucureştiul fiind mai degrabă interesat să acuze statul vecin. “Consider că aceste acuzaţii nu au în prezent baze reale”, a spus Filipciuk. El a mai afirmat că Ucraina este deschisă dialogului şi că acceptă critici, dar că doreşte o evaluare obiectivă a problemelor. La sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, Ucraina şi România vor avea o nouă întîlnire bilaterală pe probleme hidrologice, în care vor aborda şi problema canalului Bîstroe. România a adus dosarul Bîstroe în atenţia Uniunii Europene, deoarece autorităţile ucrainene au anunţat printr-o scrisoare trimisă Bucureştiului că vor continua lucrările. Comisia Europeană a cerut Ucrainei la 11 martie să nu ia decizii pripite în această privinţă.
• Mediafax

×
Subiecte în articol: externe romania