Dintre opt posibili candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen are toate şansele să îi succeadă olandezului Jaap de Hoop Scheffer.
Statele Unite sunt pregătite să îl sprijine pe premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, pentru a deveni următorul secretar general al NATO, potrivit unor surse din cadrul Alianţei citate de BBC. Mandatul actualului secretar general, diplomatul olandez Jaap de Hoop Scheffer, se încheie la 31 iulie.
FAVORITUL
Rasmussen beneficiază deja de susţinerea Franţei, Germaniei şi Marii Britanii. Premier din anul 2001, el a fost un sprijinitor puternic al misiunii NATO în Afganistan, unde a trimis un contingent danez de 750 de oameni. Totuşi, el nu şi-a confirmat candidatura, şi numirea necesită sprijinul unanim al tuturor ţărilor membre NATO. Tradiţional, funcţia de secretar general revine unui european, iar comanda militară a Alianţei, unui american. Potrivit BBC, Turcia s-ar opune lui Rasmussen din cauza refuzului acestuia de a cere scuze pentru publicarea unor caricaturi de către un ziar danez în 2005, dintre care una îl înfăţişa pe Profetul Mohamed cu o bombă în turban. Caricaturile au dat naştere la controversă în întreaga lume.
CONCURENŢII
Alţi pretendenţi la această funcţie sunt ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, şeful diplomaţiei norvegiene, Jonas Gahr Stoere, fostul secretar britanic al Apărării, Des Browne, ex-ministrul bulgar de Eexterne, Solomon Passy, şi ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay. Au mai fost vehiculate numele vicepremierului ceh, Alexandr Vondra, şi al ex-premierului sloven, Janez Jansa. Deşi presa internaţională relata că bulgarul a fost primul declarat oficial candidat, surse diplomatice din Bruxelles au spus că acesta nici nu şi-a depus candidatura. Polonia a făcut lobby pentru Sikorski, după cum a afirmat ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, în timp ce premierul de la Varşovia, Donald Tusk, a militat pentru un civil la şefia Alianţei. Sikorski a exclus iniţial, apoi a spus că este "o sugestie măgulitoare", iar recent, la Cracovia, a stat lângă Scheffer şi amândoi au ţinut discursuri privind noul concept strategic al Alianţei, temă pe ordinea de zi a summit-ului aniversar al NATO de la Strasbourg Kehl din 3-4 aprilie. Potrivit presei canadiene, McKay ar fi renunţat. Cotidianul Washington Post relata la începutul lui martie că vicepreşedintele american Joe Biden ar fi militat în favoarea nominalizării lui MacKay pentru a recompensa contribuţia Canadei în Afganistan. La 10 martie, Joe Biden a efectuat o vizită la sediul NATO din Bruxelles pentru discuţii cu aliaţii europeni. Potrivit declaraţiilor făcute sâmbătă de un diplomat al NATO, Statele Unite au luat decizia de a susţine candidatura premierului danez.
Citește pe Antena3.ro