x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Ghidul invadatorului” dă armatei lui Putin undă verde pentru uciderea civililor și animalelor de companie 

„Ghidul invadatorului” dă armatei lui Putin undă verde pentru uciderea civililor și animalelor de companie 

de Şerban Mihăilă    |    31 Mai 2022   •   07:40
„Ghidul invadatorului” dă armatei lui Putin undă verde pentru uciderea civililor și animalelor de companie 

Căzut în mâinile ucrainenilor, „manualul invadatorului” este un ghid scris, care îi învață pe soldații ruși cum trebuie să interacționeze cu locuitorii din comunitățile bombardate și ce să le spună atunci când aceștia întreabă despre război, dezvăluie publicația britanică „Daily Mirror”.

Armata lui Putin a primit un manual care explică modul în care militarii ruși trebuie să interacționeze cu civilii ucraineni în zonele de conflict. Trupele Moscovei au fost instruite de comandanții lor să tragă în „jefuitori”, în forțele locale de apărare, precum și în câini de companie, precizează publicația britanică.

Cu toate acestea, soldaților ruși li s-a ordonat să evite să folosească un limbaj care conține termeni precum „ucis”, „lichidat” sau „împușcat”, atunci când vorbesc cu localnicii, dezvăluie documentul căzut în mâinile unităților ucrainene. Ghidul explică faptul că astfel de descrieri au „un impact negativ asupra localnicilor” și nu trebuie utilizate.

„Ținte legitime”, ucise în „misiuni umanitare”

Dacă ucid un civil despre care cred că este „un jefuitor” sau un membru al „apărării teritoriale”, trupele lui Putin sunt instruite să spună că „problema a fost rezolvată”, mai precizează sursa citată. Manualul sugerează, de asemenea, că astfel de persoane, dar și „câinii de casă”, sunt ținte legitime, care pot fi împușcate mortal.

Dacă localnicii îi întreabă pe soldați ce caută în comunitatea lor, aceștia trebuie să răspundă: „Suntem într-o misiune umanitară. Am adus mâncare pentru că autoritățile voastre v-au abandonat! Unde este administrația voastră? Unde este poliția?”.

Bineînțeles, rușii trebuie să evite să le menționeze localnicilor faptul că le-au bombardat comunitățile. „Nu le explicați că oamenii din Donbas sunt bombardați; localnicii nu primesc bine acest lucru, nu înțeleg asta”, mai precizează manualul. 

De asemenea, soldații ruși sunt învățați: „Răspunzând cu o întrebare la o întrebare, pasezi mingea către persoana cu care vorbești și o faci pe aceasta să răspundă!”.

Alte explicații aiuritoare

Dacă sunt întrebați de ucraineni îngrijorați: „De ce purtați arme? Ne este frică!”, manualul îi instruiește pe soldații ruși să răspundă: „Nu vă fie frică. Înlocuim temporar poliția voastră pentru că a fugit. Sunt jefuitori și criminali, eliberați de Zelenski”.

Concomitent, militarii ruși sunt îndemnați să nu folosească niciodată cuvântul „război”. Trupelor agresoare li se cere direct: „Nu răspundeți la întrebări despre război (...) Sarcina principală este să inoculați ideea că autoritățile ucrainene sunt slabe, că au fugit și și-au lăsat oamenii fără bani, mâncare și pensii!”.

Dacă li se reproșează faptul că localnicii nu au electricitate deoarece rușii le-au bombardat centralele electrice, militarii trebuie să răspundă: „Este mult mai probabil ca poliția și trupele voastre în retragere să fi fost cele care au făcut acest lucru, ceea ce arată că nu le pasă de voi!”. Soldații ruși ar mai putea minți că energia electrică a fost „oprită la ordinul lui Zelenski”.

Dacă sunt întrebați cine sunt, ei trebuie să spună: „Suntem atât ruși, cât și ucraineni, dar principalul lucru este că suntem ortodocși și nu avem niciun diferend”. „Dacă încep să vă contrazică, folosiți exemple de parade gay, de laboratoare biologice, de atacuri asupra creștinismului”. În orice caz, soldații lui Putin nu pot spune: „Da, noi suntem ruși!”. „Este nepotrivit, deoarece nouă ani de propagandă au echivalat imaginea unui rus cu cea a unui atacator, în timp ce imaginea unei persoane ortodoxe este încă clară”, explică manualul.

Militarilor ruși li se mai cere să nu „dea vina pe ucraineni”, ci să susțină că sursele tuturor problemelor sunt Zelenski și predecesorul său, Petro Poroșenko, precum și „stăpânii lor păpușari”, occidentalii.

Nu în ultimul rând, ocupanții ruși trebuie să le spună ucrainenilor că, după sosirea lor, „totul va fi în ordine”.

Potrivit surselor ucrainene, citate de „Daily Mirror”, manualul provine de la armata rusă, condusă de ministrul Apărării, Serghei Șoigu - un apropiat al lui Putin - și de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina vladimir putin Rusia