Cand ajung la vama, nu conteaza a carei tari, romanii au probleme, sunt retinuti si li se cere spaga. Doi tineri ne-au impartasit "experientele lor vamale".
COSTIN ANGHEL
Trenul cel mai des folosit de studentii romani ce se indreapta spre Praga, iar mai apoi catre Dresda, este "Panonia", un rapid ce pleaca in fiecare zi din Bucuresti si face exact 24 de ore pana la Praga. Catalin Stefan, doctorand al Universitatii Tehnice din Dresda, Germania, l-a folosit in 2001. In acel an, Stefan obtinuse o bursa de 3 luni la Dresda. Avea la el cam 3.000 de marci germane, echivalentul bursei pe cele trei luni. Cunoscutii l-au sfatuit sa ia si ceva bani mai "marunti". Asa, pentru drum.
VECINII CERBERI. In vama romaneasca Catalin nu a avut de trecut decat peste un control de rutina prin bagaje. La vecinii unguri, lucrurile s-au schimbat. Unui vames maghiar i s-a parut "dubioasa" viza de student pentru Dresda, gasita in pasaport. Omul i-a cerut lui Catalin sa coboare din tren, era nevoie de o scurta verificare la Politie. Motivul: langa viza scria, tot in germana, si motivul pentru care i-a fost acordata romanului viza , respectiv "plecare la studii". Un asa text era dubios si trebuia verificat.
"N-avea nici o legatura vama maghiara cu viza germana, dar, ca alternativa, la coborat mi s-a propus un targ: «sa facem in asa fel sa-mi fie si mie bine, sa-ti fie si tie bine», aratandu-mi din degete semnul binecunoscut al banilor", povesteste Catalin. Urmatorul tren spre Praga era abia a doua zi, Stefan nu dorea ca lucrurile sa se lungeasca inutil, asa ca a facut o "donatie": "Desi era clar ca motivul invocat era unul inventat, am preferat sa scot din buzunar o hartie de 10 marci si sa i-o dau astfel vamesului", afirma tanarul.
ALTI "SIMPATICI". "La granita dintre Ungaria si Slovacia au aparut din nou probleme: pe langa intrebarile obisnuite gen «unde mergi» si «de ce» am fost intrebat si cati bani am asupra mea. Am spus desigur adevarul, iar cifra respectiva a schimbat atitudinea vamesului", povesteste Catalin. Ce interesant devenise un roman... Teama lui Stefan crestea. Vamesul i-a cerut sa-i arate toti banii. Omul a numarat banii si le-a gasit o vina: "Mi-a spus ca sunt prea multi pentru o singura persoana(!) si ca trebuie sa platesc imediat o amenda!", afirma Catalin. Cu o spaga data la unguri, tanarul a incercat sa scape de a doua, i-a aratat toate documentele pe care le avea de la universitate. Dupa lungi discutii, in care romanul a refuzat sa plateasca vreun ban, vamesul
i-a spus ca se va intoarce dupa ce termina de controlat restul pasapoartelor din vagon, nu s-a mai intors.
La granita ceha lucrurile s-au repetat, dar in rolurile principale erau trei vamesi. "Crima" era aceeasi, prea multi bani in buzunarele romanului, prea putini in portofelele vamesilor. Degeaba a aratat Catalin toate documentele, pasaportul lui era la unul din ei si nu voiau sa i-l inapoieze pana nu platea "amenda". "Chiar din formularea lor era limpede motivul: «In mod normal taxa e de 100 de marci, dar pentru tine, hai sa zicem 50â¦Â»", povesteste tanarul. N-a cedat si vamesii au mai coborat baremul, cu 30 de marci "se rezolva" o taxa de 100 de marci... Catalin nu a cedat, nu vedea de ce ar face-o.
Citește pe Antena3.ro