x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ghinion" la vama

"Ghinion" la vama

25 Sep 2004   •   00:00

Cand ajung la vama, nu conteaza a carei tari, romanii au probleme, sunt retinuti si li se cere spaga. Doi tineri ne-au impartasit "experientele lor vamale".

COSTIN ANGHEL

Trenul cel mai des folosit de studentii romani ce se indreapta spre Praga, iar mai apoi catre Dresda, este "Panonia", un rapid ce pleaca in fiecare zi din Bucuresti si face exact 24 de ore pana la Praga. Catalin Stefan, doctorand al Universitatii Tehnice din Dresda, Germania, l-a folosit in 2001. In acel an, Stefan obtinuse o bursa de 3 luni la Dresda. Avea la el cam 3.000 de marci germane, echivalentul bursei pe cele trei luni. Cunoscutii l-au sfatuit sa ia si ceva bani mai "marunti". Asa, pentru drum.

VECINII CERBERI. In vama romaneasca Catalin nu a avut de trecut decat peste un control de rutina prin bagaje. La vecinii unguri, lucrurile s-au schimbat. Unui vames maghiar i s-a parut "dubioasa" viza de student pentru Dresda, gasita in pasaport. Omul i-a cerut lui Catalin sa coboare din tren, era nevoie de o scurta verificare la Politie. Motivul: langa viza scria, tot in germana, si motivul pentru care i-a fost acordata romanului viza , respectiv "plecare la studii". Un asa text era dubios si trebuia verificat. "N-avea nici o legatura vama maghiara cu viza germana, dar, ca alternativa, la coborat mi s-a propus un targ: «sa facem in asa fel sa-mi fie si mie bine, sa-ti fie si tie bine», aratandu-mi din degete semnul binecunoscut al banilor", povesteste Catalin. Urmatorul tren spre Praga era abia a doua zi, Stefan nu dorea ca lucrurile sa se lungeasca inutil, asa ca a facut o "donatie": "Desi era clar ca motivul invocat era unul inventat, am preferat sa scot din buzunar o hartie de 10 marci si sa i-o dau astfel vamesului", afirma tanarul.

ALTI "SIMPATICI". "La granita dintre Ungaria si Slovacia au aparut din nou probleme: pe langa intrebarile obisnuite gen «unde mergi» si «de ce» am fost intrebat si cati bani am asupra mea. Am spus desigur adevarul, iar cifra respectiva a schimbat atitudinea vamesului", povesteste Catalin. Ce interesant devenise un roman... Teama lui Stefan crestea. Vamesul i-a cerut sa-i arate toti banii. Omul a numarat banii si le-a gasit o vina: "Mi-a spus ca sunt prea multi pentru o singura persoana(!) si ca trebuie sa platesc imediat o amenda!", afirma Catalin. Cu o spaga data la unguri, tanarul a incercat sa scape de a doua, i-a aratat toate documentele pe care le avea de la universitate. Dupa lungi discutii, in care romanul a refuzat sa plateasca vreun ban, vamesul i-a spus ca se va intoarce dupa ce termina de controlat restul pasapoartelor din vagon, nu s-a mai intors.

La granita ceha lucrurile s-au repetat, dar in rolurile principale erau trei vamesi. "Crima" era aceeasi, prea multi bani in buzunarele romanului, prea putini in portofelele vamesilor. Degeaba a aratat Catalin toate documentele, pasaportul lui era la unul din ei si nu voiau sa i-l inapoieze pana nu platea "amenda". "Chiar din formularea lor era limpede motivul: «In mod normal taxa e de 100 de marci, dar pentru tine, hai sa zicem 50…»", povesteste tanarul. N-a cedat si vamesii au mai coborat baremul, cu 30 de marci "se rezolva" o taxa de 100 de marci... Catalin nu a cedat, nu vedea de ce ar face-o.

La un moment dat au plecat, cu pasaportul romanului cu tot, "jucau tare". "Am fost nevoit sa scot din buzunar acei «bani marunti» de care am fost avertizat. Au primit 20 de marci si m-au lasat in pace", povesteste Catalin . La vama germana tanarul a constatat ca fusese inselat: avea voie sa posede asupra lui bunuri si/sau bani lichizi in valoare totala de pana la 10.000 de euro (aproape 20.000 de marci)!

ALTE "TAXE". Mirela este o alta victima a vamesilor din drumul trenului "Panonia". A Absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti. In 2002 a plecat la o Bursa de studii in Cehia, la Praga. Primul drum l-a facut cu trenul, in luna ianuarie a lui 2002. Am facut acest drum pana acum de 16 ori, cu trenul, avionul si autocarul. Punctele vamale pentru fiecare dintre aceste mijloace de transport evident ca sunt diferite, vamesii altii, insa practicile raman aceleasi", explica tanara. La primele drumuri cand pasaportul avea filele cam goale, controalele si intrebarile se legau de teza de doctorat, la unele puncte vamale (slovac si ceh), iar la altele bagajele erau in prim plan. "Vamesii romani la plecare au verificat cati bani am la mine, desi in virtutea actelor pe care le detineam nu trebuia sa am acei bani la mine (30 de dolari/zi minimum 5 zile, pana in mai 2004, dupa aceasta data 50 euro pe zi, minimum 5 zile)", isi aminteste Mirela. Fata avea viza de student, cazare asigurata, bursa asigurata, unde erau problemele?

VAMESII CARE TE DAU JOS DIN TREN

"Daca de la studenti nu prea au ce lua, dar incearca si ei cum pot, de la cei care muncesc sau de la turisti cer bani direct, fara nici o jena. Ei detin controlul, te dau jos din tren daca te opui si indiferent daca reusesti sa scapi fara spaga, trenul tot il pierzi, si ca urmare dai alti bani pentru un alt bilet, iti expira asigurarile daca depasesti perioada prognozata si multe altele. Cele mai multe «nereguli» le-am observat in calatoriile cu trenul. Cu masina a fost mai lejer, e drept ca a deschis portbagajul si s-a uitat in toate plasele de acolo sperand ca va fi ceva ce i se cuvine si lui (vorbim acum de vamesul roman, la intrare in Romania). Daca treci vama pe timp de noapte ai sanse sa scapi usor. Cu autocarul probleme au fost tot la granita romana-ungara, la iesire din Romania de data aceasta. Soferul a fost obligat sa plateasca o taxa de ecologie, aparuta absolut din senin. Aceasta era o cursa saptamanala si aceea era prima saptamana in care i se cerea aceasta taxa. I s-a prezentat tot un ultimatum «ori platiti, ori nu iesiti din Romania»". Mirela
×
Subiecte în articol: diaspora bani catalin mărci