x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ghouta Orientală, aproape „curățată de elementele teroriste”, potrivit lui Serghei Lavrov

Ghouta Orientală, aproape „curățată de elementele teroriste”, potrivit lui Serghei Lavrov

30 Mar 2018   •   10:05
Ghouta Orientală, aproape „curățată de elementele teroriste”, potrivit lui Serghei Lavrov

Ghouta orientală, ultimul fief al rebelilor de la porţile Damascului, este 'aproape în întregime curăţată de elemente teroriste', a asigurat joi seara ministrul de externe rus Serghei Lavrov în finalul unei întâlniri cu emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, informează France Presse. 

Regimul sirian, sprijinit militar din septembrie 2015 de către Rusia, a lansat la 18 februarie o ofensivă devastatoare împotriva enclavei rebele, operaţiune soldată cu peste 1.600 de morţi în rândul civililor. 

Ca urmare a acestei operaţiuni 'antiteroriste' care se încheie în Ghouta orientală, această suburbie a capitalei siriene a fost aproape în întregime curăţată de elemente teroriste şi extremiste', a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, susţinută împreună cu Mistura. 'Viaţa civililor se va restabili', a asigurat el, adăugând că 'majoritatea rebelilor a fost evacuată'. 

Regimul sirian a dat un termen de 72 de ore grupării rebele Jaish al-Islam, ai cărei combatanţi sunt ultimii care au mai rămas în Douma, oraş din Ghouta orientală, ca să părăsească zona, au anunţat televiziunea şi radioul publice de la Damasc, citate vineri de dpa. 

Ultimatumul a început să se scurgă din noaptea de miercuri spre joi, conform canalelor media citate. 

Gruparea rebelă Jaych al-Islam a avut mai multe discuţii în ultimele zile cu mediatori ruşi, fapt confirmat de ministrul rus adjunct de externe Mihail Bogdanov, conform agenţiei de presă RIA Novosti. 

'Există contacte de lucru (cu grupul Jaych al-Islam); ei (combatanţii) ne contactează, ne scriu scrisori, vorbim la telefon, ne întâlnim', a spus el. 'Există şanse ca negocierile să avanseze', a adăugat Bogdanov. 

Înainte de întâlnirea cu şeful diplomaţiei ruse, Staffan de Mistura s-a întâlnit cu ministrul apărării rus Serghei Şoigu. 

De duminică sau luni, 'vom începe să aducem oamenii înapoi la casele lor din Ghouta orientală şi ei vor începe o viaţă normală', a apreciat generalul Şoigu, asigurând că 'peste 130.000 de refugiaţi şi peste 11.000 de combatanţi înarmaţi' au fugit din Ghouta orientală prin coridoarele umanitare.

AGERPRES

×