x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Google Earth dezvăluie secretul unui templu antic

Google Earth dezvăluie secretul unui templu antic

17 Oct 2012   •   13:23
Google Earth dezvăluie secretul unui templu antic
Sursa foto: TANG CHHIN SOTHY / AFP

Oamenii de ştiinţă ştiau că pietrele folosite la construirea faimosului templu Angkor Wat şi a altor monumente din oraşul antic Angko, din Cambodgia, fuseseră cărate şi aduse de la un munte sacru aflat în apropiere. 

Cum au ajuns însă 5 până la 10 milioane de blocuri de piatră, unele cântărind peste 1.500 de kilograme până în Angkor, întreabă Huffington Post.

Cercetătorii au spus că atunci când au studiat zona prin intermediul Google Earth, au observat "linii" care arată ca o reţea de transport. În urma studierii liniilor s-a descoperit că este vorba despre mai multe canale care leagă carierele de piatră din munte de Angkor, canalele fiind conectate între ele de bucăţi de drum sau apă.

Templul a fost construit între secolele al IX -lea şi al XIII-lea, drumurile şi canalele, în unele dintre ele încă se află apă, fiind folosite pentru transportarea blocurilor de piatră. Distanţa era de 37 de kilometri.

Cercetătorii nu ştiu cum au fost transportate blocurile de piatră, dacă au plutit sau a fost folosită o altă metodă.

Oamenii de ştiinţă credeau până acum că materia primă pentru construcţia templului a fost transportată printr-un canal până la lacul Tonle Sap şi apoi pe râul Siem Reap, un drum de 90 de kilometri.

Se pare că noile canale descoperite au fost construite de mii de muncitori timp de mai multe luni.

×