x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Goran Hadzici s-ar fi ascuns în Rusia, România şi Belarus

Goran Hadzici s-ar fi ascuns în Rusia, România şi Belarus

de Marina Constantinoiu    |    21 Iul 2011   •   12:40

Goran Hadzic, ultimul fugar cautat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, arestat miercuri in Serbia, si-a petrecut cea mai mare parte a timpului ascunzandu-se in Rusia, relateaza joi doua ziare sarbe, citate de AFP. Totodata, presa sarba mentioneaza si Romania si Belarus printre tarile in care Hadzic s-ar fi ascuns, relateaza postul de televiziune RT, citat de Mediafax.

Potrivit cotidianului Politika, Goran Hadzic s-a ascuns in Rusia si chiar a lucrat acolo, sub o identitate falsa. Fuga lui Hadzic a inceput in iulie 2004, in momentul in care autoritatile sarbe primeau de la TPI actul de inculpare a acestuia.

Dupa acest sejur in Rusia, "anchetatorii au pierdut urma sa in 2009, inainte de a primi informatii potrivit carora trecuse din Rusia in Belarus. Dupa aceea, nici o urma", adauga ziarul. "Autoritatile suspecteaza ca el dispunea de sustinerea anumitor elemente ale Bisericii Ortodoxe Sarbe, care l-au ajutat sa intre in contact cu persoane care sa-l sprijine in Belarus", continua Politika.

Citand o sursa apropiata anchetei, cotidianul Blic da asigurari ca "in sapte ani de fuga, el a petrecut mai mult timp in Rusia decat in Serbia si ca a fost ajutat de persoane apropiate fostului sef al serviciilor secrete sarbe Jovita Stanisic", de asemenea incarcerat la TPI.

"De doua ori, el a mers si a stat in Rusia si a lucrat acolo. Sprijinul sau financiar provenea de la profitorii din timpul razboiului carora el le-a permis sa se imbogateasca in anii '90", adauga ziarul.

Presa sarba subliniaza ca Belgradul si-a indeplinit ultimele obligatii fata de justitia internationala arestandu-l pe Goran Hadzici. "La 18 ani dupa crearea Tribunalului de la Haga, autoritatile noastre nu mai au nici o obligatie fata de acest tribunal care judeca persoanele inculpate pentru crime de razboi pe teritoriul fostei Iugoslavii", noteaza Politika pe prima pagina.

Ziarul difuzeaza tot pe prima pagina o fotografie cu Goran Hadzic din momentul arestarii. In aceasta fotografie, realizata aparent intr-o padure, Hadzic, care are mustata, apare inconjurat de politisti mascati. "Ultimul fugar cerut de Tribunalul de la Haga a fost arestat la Krusedol (nordul Serbiei), in timp ce venea sa ia banii adusi de un complice", scrie pe prima pagina cotidianul Vecernje Novosti.

Fuga lui Hadzic, arestat miercuri in Serbia, a inceput in iulie 2004, in momentul in care autoritatile sarbe primeau de la TPI actul de inculpare a acestuia.

El este acuzat de uciderea a sute de civili croati si de masacrul de la Vukovar din timpul razboiului din Croatia (1991-1995).

×