x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară

Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară

de Redacția Jurnalul    |    14 Ian 2023   •   21:30
Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară

Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară, a declarat sâmbătă premierul Kyriakos Mitsotakis, confirmând informațiile din presa locală potrivit cărora guvernul ia în considerare un scrutin în jurul lunii aprilie, scrie Reuters.

Mandatul lui Mitsotakis se încheie în iulie, iar alegerile vor avea loc în baza unui sistem de reprezentare proporțională, care face dificilă victoria categorică a oricărui candidat, ceea ce sporește șansele unui al doilea tur de scrutin și a unei perioade de incertitudine politică sporită.

„Alegerile vor avea loc în primăvară, în esență în momentul în care ne vom fi epuizat practic mandatul de patru ani”, a declarat premierul conservator reporterilor în timpul unui turneu în regiunea Evros din nordul țării.

Liderul partidului Noua Democrație, care se află în frunte în ultimele sondaje de opinie, a adăugat că va candida în Evros din motive simbolice.

În 2020, zeci de mii de solicitanți de azil au încercat să treacă în Uniunea Europeană prin frontiera terestră a Greciei cu Turcia, în Evros, după ce Ankara a declarat că nu va mai împiedica migranții să încerce această trecere.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia, rivali istorici, dar și aliați în cadrul NATO, s-au reaprins în ultimele luni.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt programate să aibă loc pe 18 iunie și ar putea fi devansate.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: grecia alegeri parlamentare