x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia avertizează că ar putea fi nevoită să renunţe la euro dacă nu va obţine al doilea "bailout"

Grecia avertizează că ar putea fi nevoită să renunţe la euro dacă nu va obţine al doilea "bailout"

de Mediafax    |    03 Ian 2012   •   12:56
Grecia avertizează că ar putea fi nevoită să renunţe la euro dacă nu va obţine al doilea "bailout"

Grecia va fi nevoita sa paraseasca zona euro daca nu va reusi sa obtina un nou acord de finantare internationala, de 130 miliarde euro, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului elen Pantelis Kapsis.

"Acordul de finantare externa trebuie semnat, altfel vom iesi de pe piete, vom iesi din euro. Situatia va fi mult mai grea", a declarat Kapsis la Skai TV.

Grecia incearca sa ajunga la o intelegere cu FMI, Comisia Europeana si detinatorii privati de obligatiuni privind detaliile acordului de finantare externa. Guvernul elen are urmatoarea scadenta semnificativa in martie, riscand intrarea in insolventa daca nu va obtine pana atunci un imprumut extern.

Atena si Bruxelles au respins in repetate randuri varianta iesirii Greciei din zona euro, eveniment care ar putea agrava puternic criza datoriilor de stat. Oficialitatile din Grecia si UE au evitat pana acum sa expuna iesirea statului elen din zona euro ca scenariu posibil.

Mai multi oficiali greci au avertizat in ultimele zile ca revenirea la drahma ar fi "iadul" pentru tara.

Reprezentantii CE, FMI si ai Bancii Centrale Europene vor sosi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finantare externa, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie.

Incheierea acordului depinde in mare masura de participarea detinatorilor privati de obligatiuni ale statului elen, in principal banci si companii de asigurari, a caror contributie la pachetul financiar trebuie sa fie voluntara pentru a evita declararea default-ului selectiv al Greciei, in efect insolventa pe anumite datorii.

Autoritatile de la Atena au incheiat in 2010 un acord cu FMI si Comisia Europeana pentru un pachet de finantare de 110 miliarde de euro.

×