x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră în țările creștin ortodoxe: Grecia a legalizat căsătoria între persoane de același sex

Premieră în țările creștin ortodoxe: Grecia a legalizat căsătoria între persoane de același sex

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2024   •   00:05
Premieră în țările creștin ortodoxe: Grecia a legalizat căsătoria între persoane de același sex
Sursa foto: Hepta

Grecia a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, devenind prima țară majoritar creștin ortodoxă care face acest lucru.

Potrivit DC News, proiectul de lege istoric, elaborat de guvernul de centru-dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis, a fost adoptat joi seară cu o majoritate transpartinică de 176-76 de voturi.

De asemenea, aceasta permite cuplurilor de același sex să adopte legal copii, dar nu va permite homosexualilor să dobândească copii biologici prin intermediul mamelor surogat în Grecia.

Mitsotakis a descris adoptarea proiectului de lege ca fiind o "piatră de hotar pentru drepturile omului", care arată Grecia ca fiind "o țară progresistă și democratică, angajată cu pasiune față de valorile europene ".

"Oamenii care au fost invizibili vor fi în sfârșit făcuți vizibili în jurul nostru. Și, odată cu ei, mulți copii [își vor găsi] în sfârșit locul care li se cuvine", a spus el.

În afara parlamentului grec, susținătorii proiectului de lege, care fluturau bannere curcubeu, au aplaudat puternic și s-au îmbrățișat în momentul în care a fost anunțat rezultatul votului.

"A fost nevoie de mult timp pentru ca acest lucru să fie adoptat în țara noastră... dar cel puțin s-a întâmplat și asta este ceea ce este important", a declarat un bărbat care și-a dat doar prenumele, Nikolas.

"Nu mai suntem invizibili", a mai spus acesta.

Proiectul de lege s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea bisericii creștine ortodoxe din Grecia

Cu toate acestea, votul a avut loc pe fondul protestelor celor care se opun reformei, iar oamenii au ținut cărți de rugăciune și icoane religioase în apropierea parlamentului.

Proiectul de lege s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea bisericii creștine ortodoxe din Grecia, ai cărei oficiali au susținut că reformele ar putea eroda valorile familiei tradiționale.

Arhiepiscopul Ieronymos, șeful Bisericii Ortodoxe, a afirmat că proiectul de lege ar "corupe coeziunea socială a patriei".

Sondajele de opinie dinaintea votului sugeraseră că majoritatea grecilor susțineau reforma cu o diferență mică.

Guvernul lui Mitsotakis a reușit să adopte legea cu sprijinul politicienilor din patru partide de stânga, inclusiv al principalului partid de opoziție, Syriza.

Trei mici partide de extremă dreapta și Partidul Comunist au respins proiectul de lege.

Parteneriatele civile între persoane de același sex sunt permise în Grecia din 2015.

Cu toate acestea, legea a conferit tutelă legală doar părinților biologici ai copiilor din aceste relații, lăsându-i pe partenerii lor într-un limbo birocratic, conform Sky News.

×
Subiecte în articol: grecia legalizare casatorii acelasi sex