x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia dispune de un “Plan B” dacă nu se ajunge la un nou acord cu UE

Grecia dispune de un “Plan B” dacă nu se ajunge la un nou acord cu UE

de Istvan Deak    |    10 Feb 2015   •   19:00
Grecia dispune de un “Plan B” dacă nu se ajunge la un nou acord cu UE

Grecia va cere ajutor financiar în altă parte, chiar şi Rusiei, dacă Uniunea Europeană rămâne rigidă în negocierile privind împrumutul extern.
Este, pe scurt, avertismentul ministrului grec al Apărării, care şi-a îndreptat atacurile mai ales spre Germania.

Partidul Syriza al premierului Alexis Tsipras a ajuns la putere în baza unei platforme eurosceptice care a respins măsurile de austeritate impuse asupra Greciei de creditorii internaţionali. Noul Guvern doreşte ca o parte din datoria ţării să fie anulată, o cerere pe care Germania, în calitate de principal creditor, a respins-o în mod constant.

Panos Kammenos a declarat că în cazul în care Germania îşi păstrează punctul de vedere, Grecia va trece la planul B. Ceea ce ar însemna că statul elen va cere sprijin financiar din partea Statelor Unite, a Rusiei sau a Chinei. “Ceea ce dorim este un acord. Dar dacă nu există niciun acord ... şi dacă vedem că Germania rămâne rigidă şi doreşte să destabilizeze Europa, atunci avem obligaţia să folosim Planul B, adică să găsim fonduri dintr-o altă sursă”, a spus Kammenos pentru postul Mega Television. “Ar putea fi vorba de Statele Unite, Rusia, China sau de alte ţări.”

Declaraţia vine la numai câteva zile după ce ministrul grec al Finanţelor a asigurat cancelariile europene că Grecia nu va solicita ajutorul financiar al Moscovei.

Acestea nu sunt singurele declaraţii acide la adresa Berlinului făcute în ultimele zile. În primul său discurs în Parlamentul elen, premierul Alexis Tsipras a afirmat că Grecia are o datorie morală să ceară Germaniei reparaţiile de război după cea de-a doua conflagraţie mondială.

×