x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, în echilibru instabil pe marginea prăpastiei

Grecia, în echilibru instabil pe marginea prăpastiei

de Daniela Ivan    |    19 Sep 2011   •   14:54
Grecia, în echilibru instabil pe marginea prăpastiei

Grecia se afla de luni bune in pragul falimentului. Acum, nu mai are bani pentru pensiile si salariile bugeta­rilor din luna octombrie. Pentru a fi din nou salvata si accesa de la FMI transa de 8 miliarde de euro trebuie sa ia masuri draconice. Uniunea Europeana si Fondul Monetar Interna­tional au prezentat guvernului elen o lista de 15 masuri de austeritate care trebuie grabite pentru a debloca finantarea externa.

Masurile pe care FMI le cere guvernului de la Atena par a fi o copie la indigo cu cele pe care institutia finantatoare internationala le-a cerut si guvernului de la Bucuresti.
Grecia trebuie sa inceapa sa concedieze angajati din sectorul bugetar, sa reduca sau sa inghete salariile si pensiile din sistemul de stat, sa creasca taxa pe pacura, sa inchida companiile de stat care au pierderi, sa scada cheltuielile din domeniul sanatatii si sa accelereze privatizarile, potrivit listei de masuri publicata ieri de presa elena.

'Privatizarile au ramas in urma programului stabilit, intrucat politicienii nu se pot pune de acord asupra procedurilor. Daca mai asteptati, tara va intra in default-ul datoriilor enorme pe care le are', a declarat reprezentantul FMI, la Atena, Bob Traa, transmite AFP.

Problema este ca economia Greciei s-ar putea contracta cu 5,5% anul acesta, iar recesiunea va continua si anul viitor, a afirmat luni Bob Traa, seful misiunii FMI in Grecia, transmite Reuters. 'Redresarea nu se va materializa fara o revigorare a reformelor', a avertizat reprezentantul FMI. Acesta a adaugat ca in 2011 s-ar putea inregistra o contractie de 5,5%. 'Deoarece va trece timp pana tara va iesi din recesiune, estimam ca in 2012 se va inregistra un declin al economiei de 2,5%. Ne gandim ca economia nu va reusi sa inregistreze o crestere trimestriala pozitiva pana la sfarsitul anului viitor', a spus acesta.

Datele prezentate de oficialul FMI sunt cu mult mai slabe decat estimarile anterioare. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a estimat luna trecuta ca economia Greciei se va contracta anul acesta cu 3,5% si va creste cu 0,6% anul viitor, cand datoria tarii va ajunge la nivelul-record de 161% din PIB. De asemenea, institutia estimeaza ca rata somajului in Grecia va ajunge in 2011 la 16% si la 16,4% in 2012, iar rata inflatiei va urca la 2,9% si apoi va scadea la 0,7%.

Austria evoca un posibil faliment al Greciei, ca scenariu alternativ. Este posibil a se avea in vedere 'un faliment al Greciei' ca 'un alt scena­riu', a declarat duminica ministrul austriac de externe, Michael Spindelegger, care este si vicecancelar. Totusi, seful diplomatei austriece a subliniat ca, daca UE 'va lasa Grecia sa mearga la faliment, aceasta trebuie sa se faca in spiritul a ceea ce ar insemna un astfel de scenariu pentru alte tari aflate in dificultate'.

Intre timp, ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos, a avertizat ca Grecia nu trebuie sa fie 'tapul ispasitor' al crizei datoriilor din zona euro, in timp ce institutiile europene si internationale incearca sa-si ascunda propria lipsa de competenta in administrarea acestei situatii.

Cine pierde in caz de faliment
Daca nu va exista consens, Grecia va ajunge probabil in imposibilitatea de a-si plati datoriile si va intra in incapacitate de plata. Daca aceasta se va intampla, cine va suporta consecintele? Conform informatiilor portalului The Journal.ie, datoria Greciei se imparte astfel in randul bancilor: Grecia – 45,3 miliarde de euro, Germania – 16,3 miliarde de euro, Franta – 10,8 miliarde de euro, Marea Britanie – 2,4 miliarde de euro.

Banca Central Europeana detine zeci de miliarde de euro din obligatiunile guvernamentale elene si a imprumutat bancile din Grecia cu o suma estimata la 100 miliarde de euro. Daca va avea loc o restructurare a datoriei Greciei, efectele vor fi extreme, fiind afectate si obligatunile SUA. Randamentele vor scadea acolo ca rezultat al aversiunii fata de risc, scrie presa internationala.

Romania este vulnerabila
Bancile din Bulgaria si Romania sunt puternic dependente de industria bancara elena, scrie presa inter­na­tio­nala. Subsidiarele institu­tiilor de cre­dit elene Alpha Bank si EFG Eu­ro­bank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. Iar dupa fuziunea celor doua entitati, se va crea cea de-a treia banca din Romania. In piata mai activeaza patru institutii de credit mai mici, respectiv Banca Roma­neasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole). In total, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar romanesc si aproximativ 17% din active.

In acest context, BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, 'intr-un dozaj adecvat' in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania, a declarat recent Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR. Acesta a mai precizat ca aceste masuri vor fi aplicate doar daca unele banci elene nu vor mai fi capabile sa mai sustina subsidiarele din Romania, ceea ce nu este cazul in prezent.

Grecii au infiintat in Romania 3.422 de firme, din care unele mari si cunoscute. Romtelecom, Cosmote, Germanos sunt doar cateva dintre cele mai importante companii detinute de greci in tara noastra.

×