x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia încearcă să recupereze două vase antice „furate” și scoase la vânzare în Londra

Grecia încearcă să recupereze două vase antice „furate” și scoase la vânzare în Londra

27 Oct 2017   •   18:08
Grecia încearcă să recupereze două vase antice „furate” și scoase la vânzare în Londra

 Grecia încearcă să recupereze două vase antice, vechi de circa 2.300 de ani, despre care dă asigurări că au fost furate, scoase recent la vânzare în Londra, a anunţat joi Ministerul Culturii de la Atena, citat de AFP. 

"Două vase funerare din marmură, realizate în epoca clasică de ateliere din Attica (regiunea Atena, n.r.) au fost scoase la vânzare recent, în cadrul expoziţiei Frieze Masters, desfăşurată la Londra între 5 şi 8 octombrie", a afirmat ministerul într-un comunicat. 

Nu este clară soarta vaselor în urma vânzării lor. 

"Este vorba despre un lekythos (vas pentru ulei), reprezentând o procesiune funerară, şi un loutrophoros (vas de apă) cu un decor sculptat, ce datează din secolul IV î.e.n.", se indică în comunicat. 

"Aceste două antichităţi greceşti sunt deja revendicate de Ministerul Culturii, care va depune toate eforturile pentru a le repatria prin toate mijloacele posibile", subliniază acelaşi comunicat. 

Ministerul nu a precizat din ce parte a Greciei au fost furate aceste artefacte. 

Potrivit presei greceşti şi britanice, cele două vase făceau parte dintr-o colecţie de 5.000 de antichităţi furate, confiscate în 2015 din casa din Elveţia a unui dealer de artă italian, în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a unei reţele de traficanţi care operau între Elveţia şi Italia. 

Colecţia, în valoare totală de 45 de milioane de euro, a fost returnată în Italia. 

Expoziţia cu vânzare Frieze Masters prezintă opere de artă a căror vechime se întinde din Antichitate până la sfârşitul secolului XX.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: grecia vase antice