x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia indulceste imigrarea

Grecia indulceste imigrarea

de Costin Anghel    |    25 Aug 2005   •   00:00
Grecia indulceste imigrarea

Parlamentul elen a votat o noua lege, prin care imigrantii care muncesc legal din 2001 vor putea deveni rezidenti permanenti, de anul viitor.

Dupa multe si lungi dezbateri, Parlamentul elen a votat o noua lege prin care imigrantii care muncesc in Grecia legal din 2001 vor putea deveni rezidenti permanenti, de anul viitor. Opozitia cere si o regularizare pentru aproximativ 500.000 de imigranti ilegali pe teritoriul Greciei.

Potrivit noii legi votate pe data de 5 august 2005, imigrantii care au intrat legal in Grecia incepand din mai 2001 si care au avut permise de munca fara intrerupere vor putea obtine rezidenta permanenta in Grecia. Legalizarea statutului ramane insa o problema spinoasa. Imigrantii ilegali din vechea Elada spera ca actualii guvernanti sa accepte propunerea opozitiei prin care aproximativ 500.000 de ilegali sa fie amnistiati si sa poata intra in legalitate. Imigrantii romani vorbesc deja despre varianta prin care ilegalii sa poata obtine, in urma amnistierii, permise de sedere in Grecia contra sumei de 900 de euro. Unul din opozantii acestei proceduri, amnistierea ilegalilor, este ministrul de Interne, Prokopis Pavlopoulos. Oficialul elen isi motiveaza atitudinea dand vina pe pericolul acordarii amnistierii si unor posibili teroristi aflati in Grecia ca si ilegali. "Nu putem face asa ceva. Mediul actual este unul marcat de terorism. Nu putem risca sa ne bagam singuri teroristii in tara."

ACTELE VOR COSTA MULT. De noua lege privind "Intrarea, sederea si integrarea sociala a cetatenilor altor tari pe teritoriul Greciei" s-ar putea bucura si cei 110.000 de imigranti romani legali din Grecia. Pe langa acestia, conform datelor Ambasadei Romaniei din Atena, mai sunt si cei 70.000-80.000 de ilegali care ar putea beneficia de amnistierea propusa de opozitie. Muncitorii sunt incantati si nu prea de noua lege. "Avantajul este reciproc. Noi nu mai stam cu frica autoritatilor, nu ne mai temem ca trebuie sa fugim de politisti, scapam de un stres. Grecii? Ei au nevoie de bani! Actele or sa ne coste 900 de euro, o gramada de bani chiar si pentru ei. De la un timp baga tot felul de taxe pentru servicii care inainte erau gratuite. Noi speram sa fie bine, dar vom vedea", afirma Mihai, muncitor in constructii originar din Suceava aflat legal in Grecia. Un alt muncitor din Suceava asteapta amnistierea pentru a putea intra in legalitate. Laurentiu este in culmea fericirii. Ca imigrant ilegal, el nu se bucura de prea multe drepturi. "Abia astept sa pot sa-mi fac acte, nu conteaza cat costa. Decat sa ma urmareasca politia pe strada..."

MAI BINE PENTRU FAMILII. Legea votata la 5 august reglementeaza si obtinerea permisului de sedere in Grecia pe baza actului de reintregire a familiei. Pentru obtinerea permisului, aplicantul trebuie sa dovedeasca existenta unui venit sigur si stabil. Plafonul acestui venit este de 120% din salariul minim al unui muncitor necalificat. In vechea lege, se stipula faptul ca acest plafon minim crestea cu 10% pentru sotie si cu 15% pentru fiecare copil. Trebuie mentionat ca in Grecia salariul minim incepe de la 500-600 de euro.

PERMISELE. Potrivit noii legi, permisele de rezidenta si de munca cu durata de un an vor fi reinnoite pentru o perioada de 2 ani. In completarea legii se spune ca dosarele pentru obtinerea permisului de rezidenta si de munca se vor depune la birourile municipalitatilor locale. De aici ele vor fi trimise la biroul regional pentru straini. Legea stabileste si faptul ca aplicantul va plati o taxa si va depune o serie de documente, printre care si dovada contributiilor minime la fondul asigurarii sociale. Comitetele pentru imigranti din cadrul prefecturilor vor completa un raport o data la patru luni, in care vor fi precizate nevoile actuale in domeniul muncii, precum si locurile de munca pentru care ar putea aplica imigrantii. Pe baza rapoartelor semestriale, Ministerul Muncii va da un decret prezidential care va determina numarul de permise de munca maxim care va putea fi eliberat de fiecare prefectura in parte, nationalitatea imigrantilor si tipul si durata muncii. Conform noii legi a imigratiei, vor exista 30 de categorii de permise, printre care si cele pentru motive umanitare.

FARA MINORITATI NATIONALE
"Vechea legislatie era una greoaie, care ne punea multe probleme", afirma Mihai. In anul 2003, autoritatile romane au incercat incheierea unui acord referitor la forta de munca, intre Romania si Grecia. La momentul respectiv, partea elena a amanat semnarea documentului. Printre problemele principale intampinate de romani se numarau obtinerea unui permis de munca si schimbarea pasaportului.
Sistemul legislativ nu permitea schimbarea pasaportului in conditiile in care permisul de sedere eliberat de statul elen nu era in posesia cetateanului roman respectiv. "Noi aveam probleme si din cauza timpului indelungat care trecea pana ni se elibera permisul de munca", explica Mihai. Una din cele mai importante probleme ale imigrantilor din Grecia este lipsa posibilitatii de prezentare ca minoritate. Statul elen nu recunoaste existenta nici unei minoritati nationale pe teritoriul grec.
×
Subiecte în articol: diaspora grecia munca