x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, PARALIZATĂ de o grevă generală. Oamenii protestează împotriva măsurilor de austeritate

Grecia, PARALIZATĂ de o grevă generală. Oamenii protestează împotriva măsurilor de austeritate

06 Noi 2013   •   12:39
Grecia, PARALIZATĂ de o grevă generală. Oamenii protestează împotriva măsurilor de austeritate

Grecia se confruntă, astăzi, cu o nouă grevă generală de 24 de ore împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii săi internaţionali, relatează AFP, citată de Mediafax. Această mobilizare a sindicatelor din privat (GSEE) şi din sistemul public (Adedy) este cea de-a patra grevă generală de la începutul anului şi a afectat în principal, în cursul dimineţii, legăturile maritime dintre Grecia continentală şi insule, marinarii diferitelor companii din sector fiind majoritatea în grevă. Oprirea activităţii timp de trei ore la începutul şi la sfârşitul zilei este prevăzută în cazul autobuzelor şi troleibuzelor din capitală. în timp ce locul turistic cel mai vizitat din ţară, Acropola, din centrul vechi al capitalei, ar urma să se închidă cu două ore mai devreme decât în mod obişnuit, în cursul dimineţii.

Ambuteiaje enorme s-au format dimineaţă la Atena din cauza funcţionării parţiale a transporturilor publice.

Centrul oraşului ar trebui închis circulaţiei la sfârşitul dimineţii din cauza mai multor manifestaţii prevăzute de GSEE, Adedy şi sindicatul Pame, apropiat al partidului comunist. Dar vremea ploioasă generează incertitudine cu privire la participarea la aceste marşuri.

Metroul din Atena, aşa cum se întâmplă adeseori în timpul zilelor de grevă, funcţiona normal pentru a facilita deplasarea manifestanţilor.

Oprirea timp de patru ore a activităţii controlorilor de trafic aerian va afecta unele zboruri interne, au anunţat companiile elene Aegean şi Olympic Air.

Spitalele funcţionau cu personal restrâns, în timp ce numeroşi funcţionari ai ministerelor şi serviciilor publice şi-au încetat munca, potrivit presei locale, pentru a protesta faţă de un vast plan de transferuri şi concedieri în sectorul lor, care a început în această vară.

"Toţi împreună, nimeni nu poate reuşi singur!" era sloganul sindicatelor GSEE, înainte de plecarea marşului.

"Lupta va continua atât timp cât Guvernul va menţine măsurile de austeritate dictate de troica creditorilor, care plonjează ţara în recesiune", au afirmat GSEE şi Adedy, într-un comunicat comun.

În acest climat tensionat, reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Greciei, UE, BCE şi FMI, au ajuns la începutul săptămânii la Atena pentru a-şi continua auditul început în septembrie în cazul conturilor şi reformelor în curs.

Guvernul grec aşteaptă de la această vizită deblocarea unei noi tranşe de împrumut de un miliard de euro.

×