x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendii devastatoare in jurul Atenei: Peste 20 morţi şi 104 răniţi

Incendii devastatoare in jurul Atenei: Peste 20 morţi şi 104 răniţi

24 Iul 2018   •   07:37
Incendii devastatoare in jurul Atenei: Peste 20 morţi şi 104 răniţi

"Peste 20 de persoane" au murit în incendiile care au devastat împrejurimile Atenei, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos. Potrivit spuselor sale, majoritatea victimelor au fost prinse în capcana de flăcări în perimetrul statiunii balneare Mati, la 40 km nord-est de Atena, fie in case, fie la volanul masinii lor. 

 

Dimitris Tzanakopoulos a spus că numărul răniţilor, inclusiv 16 copii, a depasit 104, dintre care 11 grav. In zona metropolitană a Atenei a fost instituită starea de urgenţă. Pompierii au anunţat că există 90 de răniţi la vest de Atena, unii dintre ei în stare gravă. 

Potrivit informaţiilor din media locale de marţi dimineaţă, bilanţul oficial ar putea creşte pe măsură pe echipele de salvare avansează în zonele devastate de furia focului. In aceste conditii, premierul elen, Alexis Tsipras, şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina, revenind de urgenţă în Grecia. In opinia lui, unele incendii ar fi fost declanşate de piromani. 

Tsipras a dispus suplimentarea numarului de salvatori şi de pompieri, chemati de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei. Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia. 

Televiziunile locale au difuzat reportate pe cat de impresionante pe atat de dureroase, cu imobile in flăcări si oameni disperati incercand sa fuga din calea prapadului. "Dacă nu plecam, aş fi ars", a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati. Pentru că nu a mai avut timp, ea şi-a abandonat cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată. 

Zonele sinistrate erau acoperite cu nori de fum, care au acoperit şi cerul capitalei, iar traficul rutier şi alimentarea cu electricitate au fost perturbate. Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile marţi. AGERPRES

×