x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Poliţia a evacuat în forţă sediul ocupat al postului naţional de televiziune

Grecia: Poliţia a evacuat în forţă sediul ocupat al postului naţional de televiziune

07 Noi 2013   •   19:50
Grecia: Poliţia a evacuat în forţă sediul ocupat al postului naţional de televiziune

Poliţia a evacuat joi sediul radio-televiziunii naţionale elenă ERT, ocupat din luna iunie de către jurnalişti concediaţi în urma unei decizii brutale a guvernului de a închide această instituţie, considerată prea costisitoare într-o Grecie lovită de criză, relatează AFP.

La primele ore ale dimineţii, scutierii au descins în sediul vechii radioteleviziuni, situat într-o suburbie din nordul Atenei. Alţi poliţişti au scos în afara clădirii aproximativ 200 de persoane care protestau împotriva evacuării.

Potrivit martorilor, forţele de ordine au forţat uşile clădirii, iar unii dintre scutieri au sărit gardul pentru a putea intra în sediul televiziunii vechi, dar nicio confruntare nu a fost constatată în jurul orei 07:00 GMT.

Între timp, evacuarea clădirii a fost încheiată şi în sediul vechii televiziuni nu a mai rămas nicio persoană.
Nikos Tsimbidas, reprezentant al Pospert, sindicatul angajaţilor ERT, a declarat telefonic pentru AFP că el a fost reţinut.

Potrivit agenţiei de presă elene ANA, poliţia a arestat alţi patru foşti angajaţi ai ERT, printre care şi liderul Pospert, jurnalistul Panagiotis Kalfagiannis, dar toţi au fost eliberaţi la scurt timp.

Un număr variabil de angajaţi concediaţi ai ERT au ocupat clădirea de la închiderea vechiului sediu al televiziunii de către guvern, la 11 iunie. În total, au fost concediaţi 2.600 de angajaţi ai televiziunii.
Aceasta decizie a provocat o iritare atât în Grecia, cât şi în străinătate. Guvernul de coaliţie al premierului Antonis Samaras a fost la un pas de a cădea, fiind abandonat de unul din aliaţii săi de guvernare. Argumentând că televiziunea costă circa 300 de milioane de euro pe an, într-o ţară grav afectată de criza economică, premierul Samaras a refuzat reconstituirea audiovizualului naţional în forma sa iniţială.

Grecia se află sub presiunea donatorilor internaţionali (UE şi FMI), care îi cer noi măsuri de austeritate, chiar dacă tăieri bugetare severe au fost operate în rândul funcţionarilor publici, precum şi la nivelul salariilor şi pensiilor.

Autorităţile elene şi-au îndeplinit o mare parte din angajamente privind 25.000 de relocări şi 4.000 de concedieri în rândurile funcţionarilor publici, dar deficitul bugetar pentru 2014 face obiectul unor disensiuni între Atena şi creditorii internaţionali.

Noua televiziune naţională a Greciei, Nerit, ar putea să înceapă să emită la începutul lui 2014. Construirea noului audiovizual public a fost încredinţat unor personalităţi considerate independente, animate de dorinţa de a scăpa de acuzaţiile de nepotism şi de management defectuos, motive care au dus la închiderea ERT.


×
Subiecte în articol: grecia criza grecia