x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Sărbătoarea Sfântului Valentin, motiv de dispută între ortodocşii şi catolicii de pe insula Lesbos

Grecia: Sărbătoarea Sfântului Valentin, motiv de dispută între ortodocşii şi catolicii de pe insula Lesbos

12 Feb 2017   •   18:30
Grecia: Sărbătoarea Sfântului Valentin, motiv de dispută între ortodocşii şi catolicii de pe insula Lesbos

Manifestările organizate cu ocazia zilei Sfântului Valentin pe insula grecească Lesbos, care găzduieşte moaştele martirului, au declanşat o nouă dispută între ortodocşi şi catolici, a informat duminică agenţia de ştiri grecească Ana, citată de AFP. 

Preotul Athanassios Yousmas de la marea biserică ortodoxă din centrul oraşului Mytilene, capitala acestei insule din Marea Egee, a "protestat în mod ferm" în numele enoriaşilor împotriva acestor manifestări într-o scrisoare adresată primăriei. 

Clericul a ameninţat că va recurge la justiţie pentru ca biserica sa, a cărei cupolă este considerată un simbol al insulei, să nu mai figureze pe afişele manifestărilor de Sfântul Valentin. 

"Suntem fraţi care au avut dispute de-a lungul secolelor, însă datoria noastră creştinească este să ne împăcăm", a replicat într-o scrisoare deschisă parohul catolic din Lesbos, Leon Kiskinis, amintind totodată că Sfântul Valentin - preot şi episcop de Terni (Italia), în secolul al III-lea - a fost recunoscut ca martir înaintea schismei dintre ortodocşi şi catolici. 

Ziua Îndrăgostiţilor a început să fie celebrată în Lesbos în 2015, odată cu revenirea pe insulă a moaştelor sfântului, adăpostite în Biserica Catolică a Maicii Domnului. 

Manifestările, printre care figurează un concurs de cântece şi poezii de dragoste, ar trebui să se încheie marţi cu o procesiune. 

Municipalitatea nu a intervenit până acum în această polemică, în încercarea de a reînvia turismul local, afectat după ce pe insulă au sosit numeroşi refugiaţi, în special sirieni.AGERPRES

×