x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia speră să obțină 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

Grecia speră să obțină 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

26 Noi 2017   •   13:30
Grecia speră să obțină 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

Grecia speră să obţină 231,93 milioane de euro din vânzarea unei participaţii de 67% în Autoritatea portuară Thessaloniki (OLTH), acordul urmând să fie semnat în 15 decembrie, a declarat Sotiris Theofanis, coordonatorul consorţiului care a câştigat licitaţia pentru portul elen, informează publicaţia Kathimerini. 

Agenţia pentru Privatizare a statului elen (TAIPED) a aprobat în octombrie propunerea ofertanţilor şi a trimis-o Consiliului Auditorilor, înainte ca acordul de concesiune să fie semnat şi aprobat de Parlament. 

Consorţiul care vrea să achiziţioneze o participaţie majoritară în portul Thessaloniki este format din Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), o subsidiară a CMA, Terminal Link şi Belterra Investments. 

Anul trecut, grupul chinez Cosco a preluat o participaţie de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat între Cosco şi Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu. 

În următorii cinci ani, Cosco va achiziţiona încă 16%, cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiţii de 300 de milioane de euro în Portul Pireu. 

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia - în valoare de 86 de miliarde de euro- prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: grecia thessaloniki port vanzare