Grecia nu a ajuns încă la un acord cu FMI, CE şi BCE privind restituirea datoriilor restante şi a reformelor necesare pentru eliberarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro. Deşi premierul elen e sigur că lucrurile se rezolvă, cancelarul german Angela Merkel şi-a pierdut răbdarea.
Miniştrii de finanţe şi şefii de guverne din Uniunea Europeană s-au întâlnit, ieri-seară, la Bruxelles, în cadrul u negocieri privind reformele necesare pentru a beneficia în continuare de ajutor financiar din partea FMI, a Comisiei Europene (CE) şi a Băncii Centrale Europene (BCE).
„Încă nu am făcut progresele necesare. În privinţa unor aspecte se pare că facem chiar paşi înapoi”, a declarat Merkel, în urma ultimelor negocieri cu Grecia.
Statul elen trebuie să ajungă azi la un acord cu creditorii în privinţa returnării datoriei de 1,6 miliarde de euro şi a reformelor la care se angajează. Propunerile trebuie să fie aprobate până marţi în Parlamentul Greciei, urmând ca pe 1 iulie să fie returnată datoria.
În caz contrar, statul elen se va afla în risc serios de faliment. Fără tranşa de 7,2 miliarde de euro, care nu va veni fără achitarea datoriei, şi a acordului asupra reformelor, Grecia se va vedea nevoită să acopere costul salariilor din sectorul public, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale în valoare de 2,2 miliarde de euro fără sprijin extern.
Situaţia este deja disperată la Atena, guvernul fpublice, inclusiv spitalele de s rezervă pentru achitarea datoriilor externe. Oraşul Thessaloniki a donat deja milioane de euro. Alte oraşe au refuzat.
Ratingul de credit al României ar putea fi retrogradat, a avertizat aSdo,îc în care dificultăţile cu care se confruntă Grecia vor afecta sistemele bancare ale statelor europene din jur.
Euro