Masurile de austeritate devastatoare cu care se confrunta Grecia au ajuns sa determine numerosi copii si batrani sa stea la coada, la Atena, pentru a primi gratuit fructe si legume donate de fermierii din Creta, relateaza cotidianul Daily Mail.
Imaginea saraciei care afecteaza tara a fost pe deplin ilustrata de sute de greci care stateau la coada in centrul Atenei pentru a primi pachete cu legume gratuit. Fermierii din Creta au distribuit aproximativ 2.700 de pachete de cate zece kilograme de produse, in cooperare cu autoritatile municipale.
Printre persoanele care asteptau la coada se numara si Panayiota Sidera, o tanara in varsta de 31 de ani din Atena. Ea sustine ca este somera de doi ani si jumatate si ca nici sotul ei nu mai are loc de munca. Cuplul traieste cu o pensie de hadicap de 250 de euro pe luna si chiria pentru apartamentul pe care il detine, avand de plata o rata de 540 de euro lunar.
La doi ani de la punerea tarii lor sub tutela Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, grecii resimt masurile de austeritate fara precedent, traduse prin lipsa unor servicii publice elementare, comenteaza si cotidianul francez Le Figaro, care creioneaza un tablou sumbru al vietii de zi cu zi a cetateanului de rand.
Grecia este dependenta de imprumuturile din partea altor tari din zona euro si de la Fondul Monetar International inca din mai 2010. In schimb, Atena a fost obligata sa taie drastic cheltuielile, salariile si pensiile si sa creasca taxele. Masurile au condus tara intr-o recesiune dura, cu o rata a somajului de 22 la suta si sute de mii de afaceri inchise. Creditorii Greciei se vor deplasa la Atena luni cu scopul de a "actualiza" programul de austeritate si de reforme al Greciei, a anuntat joi presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker. La finalul reuniunii ministrilor de Finante ai zonei euro de la Luxemburg, Juncker a precizat ca Fondul de sustinere european (FESF) va debloca un miliard de euro pentru Grecia "pana la sfarsitul lunii".
Noul Guvern grec a anuntat ca primul sau proiect va fi "revizuirea conditiilor memorandumului" de austeritate "fara a pune in pericol calea europeana a tarii sau mentinerea sa in zona euro".
Atena se pregateste mai ales sa ceara creditorilor sai doi ani in plus pentru a-si consolida conturile, ceea ce ar putea implica un nou imprumut de 16 pana la 20 de miliarde de euro, conform agentiei de presa Ana.
Penurie de medicamente, panica in farmacii
Intr-un stat coplesit de datorii, Securitata Sociala nu mai poate plati sumele datorate companiilor farmaceutice, care ajung la miliarde de euro, astfel incat spitalele si farmaciile nu se mai pot aproviziona si asigura necesarul de medicamente bolnavilor de cancer si SIDA sau antibiotice. Pe de alta parte, farmaciile refuza sa elibereze retete compensate de teama ca nu isi vor mai recupera banii. Cei mai vulnerabili in acest caz sunt pensionarii care nu isi pot cumpara medicamentele necesare. Adica exact acea categorie de varsta care are si cea mai mare nevoie de medicamente.
Intarzieri la plata utilitatilor
Ca urmare a scaderii veniturilor, multi dintre greci isi platesc cu intarziere sau nu isi platesc deloc facturile la apa si electricitate. Cu toate acestea sanctiunile se amana, furnizorii neindraznind sa sisteze aceste utilitati compatriotilor lor, desi aceasta situatie nelinisteste companiile care livreaza gaze Greciei, printre care Gazprom din Rusia, care ameninta cu sistarea livrarilor.
Greva gunoierilor
Neplata salariilor timp de mai multe luni, i-a determinat de lucratorii din salubritate din Salonic (nord) sa nu mai stranga gunoaiele, punand in pericol sanatatea publica. Salariile neplatite de mai multe luni i-au impins pe gunoierii din Salonic sa inceteze a-si mai face datoria. Dintr-o data, sacii cu gunoaie au inceput sa se adune la baza Turnului Alb, celebrul monument al orasului. Dincolo de mirosul dezagreabil, mai ales in aceste zile de canicula, cetatenii acuza pericolul pentru sanatatea publica. Primarul orasului, Giannis Boutaris, afirma ca a gasit o solutie provizorie, chiar daca nu are o sustinere din partea statului, pentru a-i convinge pe gunoieri sa-si reia lucrul.
Inchiderea muzeelor si a siturilor arheologice
In lipsa personalului care sa le pazeasca, zonele arheologice si muzeele isi reduc activitatea la minimum.. Fiind nevoite sa asigure securitatea a 1.900 de muzee si zone arheologice cu 200 de paznici in toata tara, unele inchid doua zile pe saptamana in loc de una, altele isi reduc intervalul orar pentru vizitare, iar altele s-au inchis de tot pana la noi ordine, printre care Muzeul Bizantin din Atena sau situl arheologic Nemea din nordul tarii. Dupa furturile de tablouri si vestigii din Pinacoteca din Atena si de la Muzeul din Olympia, arheologii sunt mai vigilenti, dar avertizeaza cu privire la acest pericol in cazul mentinerii masurilor de austeritate.
Universitatile in pericol, lipsa manualelor in scoli
Universitatile si scolile sunt obligate sa faca economii si ar putea fi de asemenea inchise din cauza datoriilor, in timp ce elevii sunt obligati sa isi cumpere singuri manuale, pana acum asigurate de stat, in timp ce unele familii au optat pentru fotocopii ale acestora. Dar scolile anunta ca nu mai pot asigura nici acest serviciu.
Lipsa cadastrului
In pofida insistentelor creditorilor sai, Grecia nu dispune inca de un cadastru, iar trimiterea la Atena a unei echipe de experti olandezi nu a schimbat nimic. Totodata este imposibil de privatizat bunurile statului, intrucat terenurile nu sunt delimitate. De exemplu, aeroportul din Atena, a carui suprafata nu se cunoaste exact, nu poate fi vandut, iar lipsa cadastrului explica inghetarea intregului program de privatizare, care ar putea aduce circa 15 miliarde de euro pana in 2017.
Risc de revolte si colaps total
Populatia greaca este dezamagita, saraca, exasperata si foarte inspaimantata. Pare sa alunece in aceeasi capcana, recompensand demagogia, oportunismul politic si ignoranta aroganta. Reactia sa imediata a fost sa voteze partide ca Syriza, nationalisti de dreapta si populisti ca Grecii Independenti si Zori de Aur. Aceste partide au devenit motoare pentru nemultumirea populara, strangand 41 la suta din voturi la ultimele alegeri.
"Grecia se afla doar la un pas de revolte civile si colaps total. Nu merita acest lucru. Europa are puterea de a ne impinge in prapastie dar are si abilitatea de a ne trage inapoi de pe marginea prapastiei si de a ne salva. Aceasta nu este doar o decizie economica; este in mare parte o decizie politica. O greseala fatala va urmari Europa pentru totdeauna", sustine Aristides Hatzis, profesor asociat de drept si economie la Universitatea din Atena, detinatorul blogului GreekCrisis.net, citat de Financial Times.
Austeritatea duce la prabusirea democratiei
Un alt avertisment, si mai dur, a venit din partea unui bancher, si anume guvernatorul Bancii Austriei, Ewald Nowotny, care a afirmat in legatura cu pericolele cu care se confrunta Europa in prezent, amintind faptul ca maxima concentrare pe austeritate in anii '30 a dus la somaj si la prabusirea democratiei, iar in final la nazim.
Comentariul, neobisnuit pentru un sef de banca centrala, mai ales pentru cea din Austria, unde nazismul ramane inca un subiect tabu, scoate in evidenta pericolul in care se afla Europa in prezent, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Austeritatea severa impusa Germaniei dupa Primul Razboi Mondial de invingatori a condus la somaj masiv si a distrus democratia, deschizand drumul fascismului si declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Critica adusa austeritatii de catre Nowotny indica o izolare tot mai puternica a Germaniei in impunerea unor conditii dure statelor europene nevoite sa ceara ajutor financiar extern, precum Grecia.
Seful Bancii Austriei a insistat ca "exista intotdeauna o alternativa" la austeritate, respingand afirmatia celebra a premierului britanic Margaret Thatcher ca "nu exista alternativa". (deak.istvan@jurnalul.ro)