x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ground Zero, pământ musulman?

Ground Zero, pământ musulman?

de Sînziana Stancu    |    18 Mai 2010   •   00:00

Ce credeţi că se va construi unde turnurile-gemene ale World Trade Center au fost doborâte de avioanele deturnate de terorişti sinucigaşi islamişti? O mare moschee!



Mai precis, este vorba despre o clădire cu 13 etaje, un centru al comunităţii musulmane, ce va include şi o piscină, o sală de gimnastică, săli de sport şi de cinema, scrie Daily Mail în ediţia electronică. Amplasarea clădirii este la diferenţă de două blocuri de Ground Zero, în Park Place, la numărul 45, iar piatra de temelie a viitoarei construcţii ar urma să fie pusă exact în ziua de 11 septembrie, anul acesta, când se va comemora împlinirea a zece ani de la "tragedia americană", în urma căreia şi-au pierdut viaţa aproximativ 3.000 de persoane.

TĂRĂMUL PROTESTELOR
Americanilor nu le vine să creadă. Familiile victimelor sunt pline de mânie, considerând proiectul ca fiind o "insultă" la adresa oamenilor nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa în atentatele antiamericane din 11 Septembrie 2001. Cei revoltaţi deja au anunţat că vor organiza la data de 6 iunie proteste masive. "Cred că e ceva condamnabil, dezgustător. Acela este un pământ sacru. E ca o palmă peste faţă. Cum poate cineva să dea aprobare pentru construirea unei moschei acolo?", spune Rosemary Cain, mama unui pompier care şi-a pierdut viaţa la World Trade Center.

"Mă tem că locul acela se va transforma într-o zonă de proteste, un loc de întâlnire pentru cei cu vederi radicale", este părerea lui Bill Doyle, tatăl unui băiat care a murit tot în urma atentatelor de la WTC.

Organizaţia aflată în spatele acestui proiect a declarat că locul a fost special ales la doi paşi de Ground Zero. "Vrem să îi combatem pe extremişti", afirmă imamul Feisal Abdul Rauf, cel care conduce proiectul viitorului centru, care consideră că ridicarea clădirii "unde  a căzut o bucată din WTO (...) trimite mesajul exact opus faţă de ceea ce s-a întâmplat la 11 septembrie". El a ţinut să precizeze într-o declaraţie dată cotidianului New York Times că "noi, musulmanii din New York, avem mai multă determinare decât oricine să reconstruim New York-ul".

×
Subiecte în articol: externe