x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grup secret pentru pedepsirea vedetelor care participă la revolta din Iran

Grup secret pentru pedepsirea vedetelor care participă la revolta din Iran

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   06:15
Grup secret pentru pedepsirea vedetelor care participă la revolta din Iran

În prima săptămână a „Revoluției basmalelor” din Iran, autoritățile de la Teheran au întocmit o listă cu 141 de vedete care susțineau protestele și care trebuiau urgent pedepsite.

 

 Printre numele mari figurau Ali Daei - fotbalist iranian legendar, fost jucător la Hertha Berlin și la Bayern München, și actrița Taraneh Alidoosti - câștigătoare a unui premiu Oscar, în 2016. BBC a obținut documente care dezvăluie modul în care guvernul a încercat să aducă celebritățile pe linia oficială.

Jurnaliștii britanici au descoperit că autoritățile iraniene au format toamna trecută un „Grup operativ al celebrităților”, condus de ministrul Culturii și Orientării Islamice, Mohammad Mehedinți Esmaili - sancționat de UE pentru încălcări grave ale drepturilor omului. Grupul a fost întărit cu Ministerul Sportului și Gardienii Revoluției.

Prima lovitură a fost la bani. Grupul a cerut Ministerului Economiei să analizeze declarațiile fiscale ale personalităților care participau la proteste și să aplice „restricții”. Astfel, o serie de influenceri de pe Instagram au fost înștiințați că dacă mai susțin revolta populară vor trebui să plătească impozite pe toate veniturile obținute online. Alții s-au trezit cu conturile bancare blocate.

 

Strategia anticelebrități

 

Un document obținut de BBC dezvăluie strategia antivedetă a Teheranului: orice decizie împotriva personalităților trebuia luată „într-un mod care să minimizeze costurile și să maximizeze beneficiile în controlul tulburărilor și susținerea principiilor regimului”.

 

Fotbalistul Ali Daei și actrița Taraneh Alidoosti au fost arestați în decembrie trecut, după ce au condamnat execuția unui protestatar. Au fost eliberați după două săptămâni.

 

Un alt document obținut de jurnaliștii BBC arată că grupul a fost enervat de „îndrăzneala continuă” a altei actrițe iraniene celebre, Fatemeh Mohamed-Arya, și a cerut parchetului de la Teheran „să o pună sub acuzare rapid”. Actrița postase imagini în care nu purta hijab și o înregistrare video în care se plângea că apare pe un panou publicitar guvernamental în care mai multe femei poartă vălul Islamic.

 

Toamna trecută, poliția iraniană a moravurilor a reținut-o pe Mahsa Amini, o tânără care „nu purta corespunzător” vălul islamic. Pe 16 septembrie, aceasta a murit în arest, declanșând o uriașă mișcare de protest în întreaga țară

×
Subiecte în articol: revolta Iran