x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grupul Wagner n-a murit. Cum s-a transformat armata privată a Rusiei 

Grupul Wagner n-a murit. Cum s-a transformat armata privată a Rusiei 

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2024   •   09:00
Grupul Wagner n-a murit. Cum s-a transformat armata privată a Rusiei 

Astăzi se împlinește un an de la asaltul mercenarilor Wagner asupra Moscovei, incident numit eufemistic de șeful lor, Evgheni Prigojin, „Marșul pentru dreptate”. Ce s-a ales de această a doua armată a Rusiei, care în epoca sa de glorie număra 50.000 de oameni? Din cartierul său general din Sankt Petersburg nu a mai rămas nici sigla, totuși, „Grupul Wagner a fost atât de important pentru Rusia, din punct de verdele geopolitic și economic, încât nu avea cum să dispară, așa cum au sugerat unii”, spune dr. Sorcha MacLeod, membru al grupului de lucru al ONU pentru mercenari, citat de BBC.

Din informațiile puse cap la cap, reiese că Grupul a fost „spart”, bucăți din el intrând în componența altor organizații. Conform serviciilor de informații britanice, o parte dintre unitățile de infanterie Wagner au fost date în administrarea Rosgvardia - Garda Națională înființată în 2016 și descrisă drept „armată privată a lui Putin”, ea fiind comandată chiar de fostul  bodyguard al președintelui, Viktor Zolotov. Alte efective s-au înrolat în armata regulată, așa cum li s-a cerut încă de acum un an.

O investigație BBC a constatat recent că o bucată din Wagner a intrat în componența Akhmat, forțele de elită ale Ceceniei.

Tot BBC a descoperit că Rusia a înființat Africa Corps - un Wagner rebotezat și pus sub comanda fostului general GRU (informațiile militare externe) Andrey Averianov, care condusese operațiunile de destabilizare a guvernelor. Prin această nouă unitate, Moscova oferă conducătorilor unor țări  africane „pachete de supraviețuire a regimului”, în schimbul accesului la resurse naturale strategice.

Singurul loc în care Wagner a supraviețuit ca înainte este Republica Centrafricană. Moscova i-a permis fiului lui Prigojin, Pavel, să conducă „afacerea” locală a tatălui său, atâta timp cât nu aduce atingere intereselor rusești. Săptămâna trecută, cotidianul Le Monde informa că 1.500 de militari Wagner au sprijinit forțele interne de securitate în atacuri asupra zonelor controlate de rebeli. 

Soldații din Africa Corps păzesc rutele comerciale, asigură resursele interzise Moscovei prin sancțiuni internaționale, sprijină juntele locale și conduc fluxurile de migranți 

Ruslan Trad, analist de securitate la Consiliul Atlantic

×
Subiecte în articol: grup wagner armata Rusia