x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernanti corupti

Guvernanti corupti

06 Mai 2004   •   00:00

Sfera politica din Bulgaria este zguduita de publicarea in presa locala a unei scrisori anonime care acuza de coruptie figuri importante ale Guvernului.

ANA ILIE

In scandal se regasesc nume cu greutate, precum sora premierului, Maria Luiza de Saxa Coburg-Gotha, ministrul Energiei, Milko Kovacev, si presedintele Comisiei pentru energie, Veselin Bliznakov.

ONORARIU. Anonima sustine ca, dupa ce politicienii bulgari au sprijinit compania canadiana AECL pentru a fi desemnata, fara licitatie, investitor la viitoarea centrala nucleara de la Belene, acestia ar fi cerut un „onorariu" substantial pentru „serviciile prestate". Onorariul s-ar ridica pana la 4% din costul total al proiectului centralei, care este de 2 miliarde de dolari. „In scopul imbogatirii personale, mediatori ai premierului bulgar, precum sora sa si altii, au luat legatura cu reprezentanti ai companiei AECL si cu membri ai Guvernului canadian, pentru a stimula participarea AECL si a Canadei la proiectul «Belene» si pentru a cere un «onorariu» dupa semnarea unui acord", acuza scrisoarea aparuta in cotidianul bulgar Dnevnik.

ANCHETA. O parte a textului incriminant a aparut si in publicatia canadiana Globe&Mail, care a semnalat ca scrisoarea a fost deja transmisa unor politicieni locali, precum si directorului executiv al companiei AECL. Imediat, autoritatile canadiene au demarat o ancheta pentru a elucida afacerea.

×
Subiecte în articol: externe